Cetățenia și Roșia Montană

Prin acest articol îmi voi exprima punctul de vedere legat de cetățenia în România și cum începe să se „maturizeze” datorită protestelor legate de Roșia Montană.

Aceste proteste împotriva Proiectului Roșia Montană au o evoluție interesantă, au fost numite de CNN  „Toamna românească”.  Marea parte a mass-mediei române nu a oferit suficient credit protestelor (cel puțin la început) iar o parte au luat chiar și în batjocoră spiritul civic al românilor, încercând să minimalizeze efectul lui, în special în primele săptămâni. Protestatarii au fost numiți eco-anarhiști, huligani, anti-corporatiști, hipsteri, neofascişti (Daniel Barbu – Ministrul Culturii) și mult mai multe.

hipster-cu-mot-rosia-montana-proteste-2013

Dar ce legătura au protestele pentru Roșia Montană, cetățenia și Toamna românească? Au legătură, sunt conectate, fiindcă reprezintă voința cetățenilor (indiferent de vârstă, statut și educație), care sunt informați și care doresc să își exprime un punct de vedere, să fie solidari cu cei care au “luptat” 14 ani împotriva RMGC-ului, dar pașnic.

Mai întâi să încep cu începutul: – cronologic, toată lupta a început, oficial, din 2002. Cu Asociația Alburnus Maior (asociația sătenilor de la Roșia Montană care luptă împotiva exploatării) și RMGC (Roșia Montană Gold Corporation). De fapt, povestea e mai veche cu ilegalitățile din anii ’90 continâund până în zilele noastre.

– pe 27 august 2013, Guvernul a trimis spre dezbatere parlamentară un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Proiectul încălcând câteva drepturi ale cetățenilor și ale unui Stat de Drept. Legea avea 20 de încălcări ale prevederilor legale în vigoare, care avantaja mai mult corporația decât pe cetățenii din acea localitate.

– începând cu 1 septembrie oamenii s-au mobilizat, în toată țara și în străinătate. La început au fost proteste fără aprobare, la care zeci de mii de oameni au participat. Iar presa minimaliza numărul, amploarea și chiar efectul.

–  după 2 săptămâni protestele au început să fie subiecte de discuții în toată presa națională și o parte a presei internaționale, Parlamentul a decis să creeze o comisie specială pentru a analiza proiectul de lege, pentru a cântări avantajele și dezavantajele iar după 3 amânări au dat un aviz negativ.

– iar acum (15 noiembrie) protestele includ și sesiunile de informare, uneori cu video-proiecții, în unele orașe, cum ar fi București, Cluj, Alba Iulia și altele

Cele  5 revendicări ale protestatarilor:

  • Respingerea proiectului de lege de către Parlament.
  • Interzicerea prin lege a cianurii în activitățile miniere din România.
  • Includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO.
  • Respingerea în procedură de urgență prin hotărâre de guvern a acordului de mediu.
  • Demisia inițiatorilor proiectului de lege: ministrul marilor proiecte Dan Șova, ministrul mediului Rovana Plumb, ministrul culturii Daniel Barbu, directorul ANRM Gheorghe Duțu și premierul Victor Ponta.

Protestele au adus împreună oameni din toate păturile sociale, cu opinii diferite ori opuse. Au participat activiști ecologici, susținători ai unirii Republicii Moldova, directori de companii, preoți, ingineri ori studenți, personalități ca solistul trupei de rock Luna Amară,  Mihnea Blidariu, prințesa Brianna Caradja, Claudiu Crăciun (deja foarte cunoscut datorită presei) care e lector la Facultatea de Științe Politice dar și parlamentari ca Remus Cernea ori Theodor Paleologu. De la mame cu copii până la bătrâni. În Bucureștiul s-au adunat cei mai mulți, iar la un moment dat au fost și peste 25.000 de persoane.

Iar o parte care nu a putut să participe la proteste, a susținut cauza informând pe blogurile personale (ca de exemplu: obisnuit.eu ori petreanu.ro ori ca acest blog colectiv dedicat luptei pentru Roșia Montană) ori informând prietenii despre ce se întâmplă și de ce oamenii protestează, ori unii jurnaliști, cum e Moise Guran, susțin respingerea legii ori sunt de partea protestatarilor. Mai sunt alții care susțin protestatarii și cerințele lor, așa cum știu ei cel mai bine:

Unele organizații, cum ar fi Greenpeace ori Re.Generation au avut acţiuni directe de protest, nonviolente și creative, în fața instituțiilor publice de la București.

Pe 4 septembrie, Principesa Margareta a României a transmis printr-un comunicat poziția familiei regale față de proiectul Roșia Montană. Casa Regală a României, alături de Academia Română, bisericile Ortodoxa și Catolică.

Victor Stoiciu, un analist al fundației Friedrich Ebert consideră că manifestațiile sunt „un fenomen fără precedent din anii 1990” și ca prin ele s-a trecut peste „sufocanta apatie civică în România”.

Societatea civilă române ia atitudine și se schimbă.

Fiindcă dacă legea ar fi fost adoptată în forma inițială ea ar fi restrâns drepturi garantate constituțional la proprietate privată, acces liber la justiție, mediu sănătos, moștenire culturală. Deci protestele nu sunt doar pentru Roșia Montană. Ele pot fi considerate ca o schimbare a mentalității și aprinderea unui spirit civic, ce au fost înăbușite dramatic de administrația Iliescu, în 1990-1991. E un răspuns al cetățenilor sătui de minciuni, de corupție și sătui să fie folosiți doar pentru vot. Per total, se preconizează că au participat aproape 200.000 de oameni la proteste, în 2 luni și 2 săptămâni.

Și ce au făcut cei mai mulți politicieni? Au încercat multe tehnici pentru a reduce importanța protestelor, pentru a minimaliza efectul. Au încercat să intimideze protestatarii, în special cei din București. Nu a funcționat. Ori mai bine zis nu a avut efectul dorit.

Vom vedea în săptămânile ce urmează care este atitudinea Parlamentului și a Guvernului.

Cred că e important și de menționat că Prim-ministru al României, Victor Ponta, e responsabil de reaprinderea unui spirit civic ce nu a mai cunoscut o asemena amploare, din 1990. De ce? Fiindcă încăpățânarea lui ca legea să aibă un vot pozitiv, aducând argumentele creării unor locuri de muncă și a unor bani în trezoreria țării, i-a indignat pe mulți. După câțiva ani Victor Ponta, printre altele, va fi ținut minte ca fiind cel care a declanșat unul din cele mai mari proteste din istoria țării. Pe lângă faptul că va fi numit „omul RMGC-ului”. Un socialist care e mai mult capitalist. Interesantă combinație.

Și ce este până la urmă cetățenia? Acest  concept contestat (având abordãri diferite). Să fie doar o înțelegere între om și Stat pentru respectarea unor drepturi și obligații? Poate acest lucru era adevărat în urmă cu câteva decenii, însă cred că acum termenul a evoluat (atât la nivel european cât și la nivel național). Am găsit o definiției foarte bună a lui Cezar Birzea „Cetãţenia înseamnã sã fii membru activ şi participarea indivizilor în societate, unde sunt înzestraţi cu drepturi şi responsabilitãţi şi unde au capacitatea sã influenţeze politic. Aşadar, cetãţenia trebuie sã însemne mai mult decât un statut juridic şi politic; înseamnã de asemenea şi un rol social”. Așa cum sunt protestele pentru Roșia Montană.

Eu cred, că în următoarele luni ori chiar și ani, vom oferi o definiție, ori câteva caracteristici puțin diferite de cum percepem acum cetățenia, datorită evenimentelor din ultimele 2 luni și jumătate. Va avea caracteristicile definiției de mai sus. Vom vedea cetățenii care iau o atitudine, nonviolentă, față de corupție ori față de o idee/un ideal. Va fi considerat că e o responsabilitate a fiecăruia să ia atitudine, să se informeze, să tragă la răspundere și producă schimbarea pe care și-o dorește. Să nu mai așteptăm ca alții să ne conducă iar atunci când fac asta să ne plângem fiindcă își văd de propriul interes și noi suntem ignorați.

Atitudinea celor câteva zeci ori sute de mii de oameni, care au mărșăluit și au susținut public un punct de vedere, se va reflecta asupra întregii mentalități a poporului român. Desigur o să dureze ani. Au trecut 14 ani să ajungem până aici. Aproape un deceniu și jumătate în care oamenii de la țară (mediul rural), oameni care au trăit toată viața la Roșia Montană, o parte dintre ei fiind și foști minieri, au luat atitudine împotriva unei corporații care nu i-a respectat. Dacă ei au putut de ce să nu putem și noi?

Vor trece ani, vor mai trebui exemple pozitive și acțiuni de succes pentru ca românii să aibă încredere în ei că vor reuși, că au puterea să schimbe. În timp, prin perseverență și o atitudine pozitivă. Deși, vor fi mulți politicieni și oameni de afaceri care se vor împotrivi. Care vor spune de fapt doar Parlamentul reprezintă voința țării, și nu protestele. E normal să gândească așa, fiindcă nu vor să împartă puterea, nu văd în societatea civilă un partener real. Dar, vor fi unii politicieni care o vor susține, considerându-le legitime. Vor fi din ce în ce mai mulți.

Iar atunci când vom deveni cetățeni activi și responsabili în țara noastră vom deveni cetățeni activi și responsabili la nivel european. Vom deveni cetățeni europeni fiindcă vom deveni responsabili și proactivi în propria țară și ne vom rezolva propriile probleme, civilizat și pașnic.

Uniunea Europeană nu e lipsită de problemele sale. Ca în orice familie sunt discuții și dispute. Dar dacă vrem să fim ca acele țări pe care le respectăm și le admirăm, trebuie mai întâi să ne respectăm pe noi înșine, ca țară, ca popor și ca indivizi. După, vom avea și respectul lor. E normal, prin acest proces au trecut și celelalte țări. Diferența fiind timpul. Cât timp le-au trebuit. Poate, după 23 de ani, a venit și timpul nostru, nu? Să fim cetățeni care sunt informați, care iau atitudine și provoacă schimbare.

Dacă ești interesat de subiectul cetățeniei poți să citești mai multe accesând acest site ori intrând aici.

Acest articol este și personal dar și Pentru concursul Blogger European.

Regulamentul integral al campaniei e aici – Regulamentul campaniei

Premiul I e un stagiu de trei săptămâni la Bruxelles, în timpul căruia, pe baza opțiunilor exprimate anterior, va beneficia, în măsura  posibilităților, de acreditări la instituții europene și evenimente de presă cu dimensiune  europeană. Deci posibilitatea să vorbesc cu europarlamentari despre Roșia Montană, să înțeleg mai bine mecanismele Uniunii. Să promovez campania „Uniți Salvăm Roșia Montană” purtând tot timpul tricoul ori diverse sigle.

174 de comentarii

  1. Simplu. Corect. Linistit. Ai putea sa accentuezi ideea ca societatea civila este in schimbare, se informeaza, inca nu e complet informata, ca prin protest pasnic reclama un dialog corect si reprezentare din partea politicienilor, deci o schimbare si de cealalta parte. Europarlamentarii cunosc deja mediul politic romanesc, vor sa vada forta societatii civile, pasnic dar creativ, cu argumente tari. Nu uita de romanii care au protestat inafara.

  2. „atunci când vom deveni cetățeni activi și responsabili în țara noastră vom deveni cetățeni activi și responsabili la nivel european”.!! foarte corect, am ajuns in aceasta situatie datorita nepasarii noatre, datorita lipsei de implicare! Romani din toata lumea este timpul sa ne trezim si sa devenim responsabili! Este tara noastra, este tara in care copii nostri vor trai, in care parintii nostri isi vor duce demni batranetile. Noi astazi decidem viitorul, IMPLICA-TE SI TU !!! Doar impreuna ne putam lua tara inapoi! Doar impreuna putem construi un mediu sanatos in care neamul nostru sa isi continue existenta multimilenara!!!!

  3. De obicei, subiectele de genu ma plictiseau, dar tu mi-ai atras atentia. Felicitari si bafta la concurs !

  4. O s-o tina oamenii cu „fara violenta! fara violenta!” pana o sa le ajunga. Si cand o sa le ajunga, o sa se schimbe situatia. Mereu o sa existe doua tabere, in cazul de fata oamenii cu mai mult rationament care pot vedea imaginea intreaga a proiectului RM si cei cu mai putin rationament care nu reusesc sa vada tot si se gandesc doar la o perioada limitata din viitor (urmatorii 20 de ani sa zicem) in care vor trebui sa-si intretina familia de ţ-şpe membri, oameni care inghit galustele oferite de RMGC, oameni disperati, care peste aia 20 de ani cand se va termina RM vor trebui oricum sa faca altceva sau sa sape in alta parte, toate astea dar MAI PUTIN gandul la posibilele efecte secundare ale exploatarii. Stim foarte bine ca omul are un adevarat talent in a repeta greselile istorice, deci e de asteptat o revolutie masiva, ori vreun razboi civil intre ecologisti samd si minerii disperati ca n-au paine, oameni care duc o lupta la fel de inversunata pentru scopul lor, dar asta e doar in mintea mea. Suntem in mileniul III, UE, etc etc samd, civilizati si toate celea (cu toate ca in unele regiuni ale lumii inca se mai practica linsajul cu pietre pentru anumite chestii). Gandesc eu poate putin prea primitiv? Se poate, dar eu unul abia astept sa „explodeze” totul. Ori asta, ori vom asista la emigrari in numar tot mai mare.
    Iti mai spun ca mi-a placut ce si cum ai scris si iti doresc multa bafta in concurs si cu asta inchei. Mult succes in „misiunea” ta!

  5. Merci George de parerea ta sincera.
    Eu sper, ca prin cale pasnica si democratica sa rezolvam problemele. Poate va fi o revolutie ori poate schimbarea va veni de la sine, o etapa normala. Vom vedea.
    Ceea ce e sigur e ca protestele au schimbat putin mentalitatea romanilor. E totusi un pas inainte.

  6. Datorita unui program extrem de aglomerat nu am reusit sa ma informez mai mult despre acest subiect. Articolul asta m-a ajutat foarte mult in acest sens. Intradevar, Romania ar arata altfel daca cetatenii ei s-ar implica mai mult si ar critica pasiv mai putin.

    Cu toate acestea lansez o intrebare pentru tine si pentru alti activisti Rosia Montana. In prima seara de protest din Iasi, protestantii au blocat bulevardul Carol I din Copou si ulterior strada Cuza Voda din Piata Unirii, ingradind astfel dreptul celorlalti cetateni ai Iasiului de a circula cu masina sau cu transportul in comun. Am dezaprobat maxim acest lucru in timp ce ma uitam cum autobuzul cu care speram sa ajung acasa era blocat (sperand zadarnic ca acei oameni vor fi cotonogiti de jandarmi si alungati din strada). Intrebarea este daca a bloca o artera de transport influenteaza cumva autoritatile de la Bucuresti sau mai degraba pe locuitorii simpli, care nu sunt ei autorii motivului protestului?

  7. Merci de intrebare Cezar. E una foarte buna.
    Nu am fost la protestele din Iasi, dar daca ar fi sa imi dau cu parerea: au dorit sa atraga mai multa atentie, din partea iesenilor, cu privire la Rosia Montana, imitand anumite tehnici implementate la Bucuresti.
    Nu cred ca au creat o problema mare, comparand cu autoritatile locale ce au luni ori anii de intarzieri la unele proiecte (gen: pasajul subterna de la BCU) fara sa se simta responsabili de inconvenientele create.
    Cateodata, pentru a atrage atentia asupra unui mesaj, trebuie sa produci mici actiuni ce nu sunt privite chiar cu ochi buni.

  8. E chiar un articol interesant, care nu îndobitoceşte populaţia şi aduce la cunoştinţă lucruri care nu ne erau bine lămurite.

  9. Daca imi permiti sa fac niste sugestii, as avea cateva pe marginea acestor pasaje:

    “…susținători ai unirii Republicii Moldova, directori de companii, preoți, ingineri ori studenți, personalități ca solistul trupei de rock Luna Amară, Mihnea Blidariu, prințesa Brianna Caradja, Claudiu Crăciun (deja foarte cunoscut datorită presei) care e lector la Facultatea de Științe Politice dar și parlamentari ca Remus Cernea ori Theodor Paleologu.

    Pe 4 septembrie, Principesa Margareta a României a transmis printr-un comunicat poziția familiei regale față de proiectul Roșia Montană. Casa Regală a României, alături de Academia Română, bisericile Ortodoxa și Catolică.”

    Eu as evita:

    – sa pun accentul pe participant de genul “susținători ai unirii Republicii Moldova” pentru a evita “poluarea” discutiei cu alte chestiuni (de exemplu de natura nationalista); e posibil ca printer manifestanti sa fie persoane care sustin fel de fel de alte cauze dar e bine sa pastram discutia curate si la obiect; nu aceste cause i-au adus la un loc in aceste proteste;

    – sa scot in evidenta anumite asa-zise “personalitati” cum ar fi “solistul trupei de rock Luna Amară, Mihnea Blidariu”. Pe de o parte, eu una nu-l cunosc si nu l-am vazut (nu stiu deci cu ce exact a contribuit el la toata aceasta discutie sau la proteste – i-am vazut pe altii in schimb luand pozitie, de ex. Maia Morgenstern… dar poate ca nu am fost destul de atenta sa-l vad sip e el). Pe de alta parte, nu cred ca acest cult al personalitatilor este benefic. Dupa cum arati si tu (ex. “Claudiu Crăciun (deja foarte cunoscut datorită presei)”) presa contribuie foarte mult la crearea de asa-zisi (deci falsi) “lideri” ai menifestatiilor. Or in acest caz protestatarii au pus intotdeauna accentul pe lipsa unor astfel de lideri, pe faptul ca este aici vorba despre o miscare cu adevarat “grass roots” si au respins idea existentei unor lideri. Daca vrei sa ramai in spiritul Rosiei Montane si sa poti surprinde ce anume arata aceste proteste despre conceptual de cetatenie, e mai bine, cred, sa eviti sa contribui la crearea de falsi lideri. (Mai ales daca mentionezi numele chiar la inceputl articolului, aceste persoane primesc prea multa atentie.)

    – in aceeasi ordine de idei si pentru aceleasi motive ca in cele doua paragrafe de mai sus: as evita sa pun asa de mult accentul pe casa regala. In plus fata de motivele mentionate mai sus in legatura cu celelalte exemple, mi se pare incorect ca un intreg paragraph sa fie dedicate casei regale, in timp ce alte opinii, mult mai relevante in contextul intregii discutii legate de proiectul Rosia Montana (ex. Academia Romana, Institutul de Geologie, ASE etc.), nu sunt mentionate.

    De asemenea, desi faci un scurt istoric al conflictului, te concentrezi numai pe protestele din Bucuresti (desigur, acestea reprezinta cel mai evident “moment” si de aici poti trage cele mai multe concluzii) si nu spui mare lucru despre cum cetatenii din Rosia Montana s-au organizat si s-au opus pas cu pas proiectului folosind chiar instrumentele puse la dispozitie de system (au atacat [si castigat] in justitie anumite parti ale proiectului). Or asta este un aspect foarte important (alaturi de altele) in aceasta discutie despre ceea ce lupta (sub diverse forme) impotriva acestui proiect arata despre cetatenie.

    Dar poate ca o discutie mai detaliata si mai nuantata nu incape intr-un articol pe un blog?…

  10. Foarte interesant, insa as vrea sa citesc (si aici nu ma refer doar la blogul tau) si despre posibilitatea reluarii activitatii miniere acolo dupa ce totul se termina. Sper ca licenta RMGC va fi retrasa, cred ca situl va fi acceptat pe lista UNESCO si ca se va putea incepe de la zero. As vrea sa citesc o propunere de exploatare ecologica care sa respecte valoarea culturala a acestor munti, dar care sa aiba in vedere si nevoile economice daca nu a tarii, atunci macar a regiunii. Ai idee daca exista ceva de genul asta?

  11. Bine scris, domnu’! Acum ramane de SPUS in fata mai marilor! Iti doresc sa ajungi departe! Muuuuult succes!

  12. I didn´t know anything about the topic. Well, as I am a romanian living in Germany I like to read things about my second homecountry and I like your article. Thank you Razvan!

  13. Foarte bun articolul , drept la tinta si te-ai documentat foarte bine , Ti-ai impus si puctul de vedere . Bravoo , te descurci chiar ok . Tine-o tot asa 🙂

  14. Ar fi foarte bine dacă protestatarii şi-ar menţine interesul şi nu ar merge la manifestaţii o dată, de două ori, motivând apoi că „şi-au făcut datoria de cetăţeni”, să mai meargă şi alţii. Am întâlnit cazuri, ştiu despre ce vorbesc. Excuzând acest inconvenient, te felicit pentru articol şi dedicaţie, mult succes în continuare! A venit şi vremea noastră, îmi place să cred!

  15. Buna Annie. Merci de comentariu.
    Adevarat, sunt unii care au participat o data ori de doua ori. Dar cel putin au participat. Cred ca daca ar informa mai multa lume si-ar face datoria civica, din punctul meu de vedere.
    Unii poate nu vor sa se expuna, dar sustin si informeaza. Daca fac acest lucru, din partea mea, au nota 10.

  16. „Cel puţin au/am participat”-ul ăsta cam descrie situaţia multor români. Consider că din moment ce începi să manifeşti o dorinţă, să lupţi pentru o cauză, trebuie să mergi până la capăt.

  17. Buna ziua,
    Va deranjez pentru doua minute venind la d-voastra cu rugamintea de a posta cateva randuri despre mine.Am nevoie de sprijinul d-voastra pentru a trece peste acest obstacol care a venit in viata mea acum o luna de zile.Mai multe detalii despre mine le gasiti pe pagina de blog:http://nicupavil.blogspot.ro/ sau pe pagina de facebook:https://www.facebook.com/NicuPavil?ref=hl
    Detalii despre mine le gasiti pe adresa de blog http://nicupavil.blogspot.ro/ sau pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/NicuPavil?ref=hl
    Va rog frumos sa-mi lasati un mesaj pe adresa mea de e-mail:nicupavil@yahoo.com

  18. 1. succes în competiţie!
    2. singurul lucru pe care eu o să mă axez e cel asupra „cetăţeniei” şi sper ca postarea ta să trezească în câţi mai mulţi oameni ideea de cetăţean. . consider că orice individ trebuie să fie în primul rând om(adică simplu şi universal) înainte de a fi cetăţean (conştient de importanţa lui în ţară ). mai exact cred că trebuie să „dobândim” privilegiul de a fi cetăţeni, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin implicare şi conştientizare.

  19. Astazi am iesit in parcul din Sf. Gheorghe, Jud. Covasna, sa ma alatur celor care sustin cauza rosienilor si am discutat tocmai despre modul de implicare al oamenilor in campanie. Chiar daca am fost putini cei care ne-am intalnit, asta nu inseamna ca numarul sustinatorilor este mic. Din septembrie incoace, mai toate parerile pe care le-am auzit in discutiile purtate cu cei in jurul meu, pe aceasta tema, au fost de sustinere a cauzei Rosia Montana. Asadar, pentru mine nu mai conteaza cati oameni au iesit in strada ca sa stiu cati din comunitatea locala sustin campania. Imi pot face de pe-acum o parere! Dar mai cred si ca exista multe feluri de a-ti exprima punctul de vedere, de a fi activ, nu numai prin prezenta in strada! Trebuie doar sa cauti calea care iti place sau care ti se potriveste cel mai bine, de a actiona! 🙂 Succes!

  20. Nu ştiu dacă voi aţi observat ce metode de descurajare a campaniei anti Roşia Montana sunt. Declaraţii publice conform cărora cei anti exploatarea resurselor proprii sunt automat inamici ai ţării noastre. Nu vi se pare interesant? Deci dacă nu ne exploatăm resursele suntem automat „de partea inamicului” şi nu ne dorim independenţă economică ci vrem să depindem în continuare de alte tări în ceea ce priveşte energia. Îmi displace enorm acest tip de manipulare a maselor.

  21. Felicitari pentru modul in care ai expus „problema”. E un articol care ar trebui citit de multi in ideea de capata o imagine de ansamblu asupra evenimentelor ce s-au petrecut de-a lungul timpului.
    In scurta mea experienta in zona am observat teama oamenilor de a vorbi cu straiinii pe acest subiect, asa ca daca ajungi vreodata prin zona faci intai o oprire la Asociatia Culturala, parca asa se numea, pentru a intelege mai bine situatia exacta de la fata locului.
    In rest multe organizatii civice, militanti pasnici, cu campanie de sustinere a turismului in zona, cu colectari de fonduri pentru a putea opune si economic celor de Gold.
    E bine sa mergi si la cantina din centru, investitie a Gold, dar fara sa te infatisezi ca militant (sub acoperire pentru inceput) si vor veni ei, adica responsabilul de relatii cu publicul, sa vorbeasca cu tine si tu trebuie doar sa asculti si sa pui intrebari lejere si astfel vei avea o imagine a comunitatii.
    Vei gasi o comunitate cu multi militanti pasnici, care au trecut la o forma de opozitie mai mult pe opunerea de proiecte si adunare de fonduri. Nimic din ce cunoastem noi ca militanti.
    E o particularitate foarte interesanta a comunitatii. Chiar si daca nu vezi spiritul civic afisat pe toti stalpii, sa stii ca e acolo. Sa stii ca is multe organizatii si nu toate la vedere-trebuie sa cauti si sa nu intrebi pe orcine ca e posibil sa te trimita in alt sat-judet :d. Nu uita ca sunt care castiga o paine acolo din minerit sub coordonarea Gold.
    Bafta

  22. Cum îţi explici că ANOSR susţine cauza Roşiei Montane, dar ligile din Iaşi afiliate ANOSR s-au arătat total dezinteresate de proteste? A trebuit să organizeze o ligă USR de la Cuza dezbatere ca să vadă politrucii PNL, recte Timofciuc, care e starea de spirit. Nu crezi că referitor la Roşia ANOSR este la fel de ipocrită precum politicienii?
    Mai sus, Cezar făcea referire la violenţa care trebuie aplicată de stat împotriva celor care protestează şi reacţionează proporţional raportat la ocuparea discursului public de către corporatişti. De ce răspunsul tău către Cezar nu condamnă violenţele?

  23. Esti pornit rau Paul. Cred ca o parte din ONG studentesti din Iasi nu s-au alaturat protestelor fiindca membrii lor au decis sa nu o faca. Pina la urma nu este ca intr-un partid, daca Centrul zice toti ceilalti trebuie sa se supuna.
    Nu stiu ce e intre tine si T., dar e intre voi, si as prefera sa nu fie dezvoltat conflictul dintre voi pe blogul meu.
    Cu privire la mesajul lui Cezar: da, e cam drastic optiunea propusa („acei oameni vor fi cotonogiti de jandarmi si alungati din strada:). Probabil exprima ceea ce a simtit in acel moment (cand era blocat artera) si nu cred ca reprezinta o parere general valabila pentru proteste.

  24. Sunt foarte impresionata de spiritul patriotic al romanilor. M-am indoit pentru foarte multa vreme ca noi avem asa ceva dar se pare ca am gresit. Trebuie sa ne cerem drepturile si sa fim lasati sa decidem ce se intampla cu tara noastra. Ar fi trist si foarte dezamagitor sa stim ca cei care au murit in ’89 au facut-o fara nici un rezultat. Asta e democratia, dreptul de a participa si a ne spune cuvantul. Romania nu este o femeie usoara sa o vindem pe recompense imediate. Suntem mai buni de atat. Nu doar compatriotii nostri din Rosia Montana au nevoie de noi dar si viitoarele generatii. Trebuie sa le lasam o tara curata dar cel mai important, sa le lasam o istorie de care sa fie mandrii.

  25. Cineva imi spunea prin primavara ca natiunea romana a uitat cum sa-si revendice drepturile protestand si ca nu vor mai avea loc proteste de amploare in viitorul apropiat. Acum imi spune ca tot degeaba! Oricum nu se va schimba nimic! Nu sunt de acord! Ceva s-a schimbat deja! Suntem mai constienti de sine!

  26. Un subiect interesant, pe care uneori am incercat sa-l dezbatem si in cadrul cursurilor de la UAIC. Imi pare atat de rau, cand vad ca unii oameni incearca cu desavarsire sa profite de pe urma naturi! Mult succes in continuare!

  27. Mi-a plăcut articolul. Aş adăuga că protestele au luat forme antagonice în anumite momente. Ba naţionaliste(vezi şi tânărul ăla bătut de cei cu „unioniştii” cu basarabia), ba anti corporatiste/capitaliste. Mie mi-a plăcut mai mult a doua aşa zis „extremă”. Şi ce e fain e că masa de oameni ieşită în stradă a încurajat şi multe alte grupuri să protesteze(de ex. cei cu gazele de şist, cei împotriva eutanasierii şi a protejării animalelor, cei cu 6% etc). Cred în mod natural lumea în care trăim se va îndrepta spre un sistem care va avea mai multă grijă de invidivid şi fiinţele din jurul lui.

  28. În primul rând succes la concurs, iar în al doilea, cred ar fi foarte interesant ca o persoană care nu este implicată efectiv în viața politică, să meargă și să le explice europenilor că nu totul este așa roz cum se vede în statisticile politicienilor români… Baftă!

  29. S-a vazut din nou modul de a actiona al politicienilor romani. Felicitari celor care au avut curajul sa se opuna si sa protesteze. Un articol foarte bun. Iti urez mult succes la concurs

  30. Well done, Razvan, un articol care te pune pe ganduri! Trebuie sa marturisesc ca, in ciudat tuturor protestelor din ultima vreme, nu prea am stat sa reflectez la impactul exploatarii de la Rosia Montana. Pana astazi. Articolul tau m-a facut sa vreau sa aflu mai multe si sa contribui intr-un fel sau altul.

  31. Ma bucur ca articolul promoveaza importanta informarii despre proiectul Rosia Monatana si schimbarea atitudinii in randul romanilor. Atitudinile insa sunt destul de complexe, inglobeaza componente cognitive, emotionale si comportamentale, iar procesul de schimbare necesita eforturi constiente constante. Protestele au drept motor componenta emotionala, din pacate nu toti oamenii care ies in strada isi pot justifica intr-o maniera coerenta decizia, motiv pentru care as accentua indemnul la analiza sistematica a informatiilor la care avem acces si la imbunatatirea abilitatilor de a ne argumenta pozitia. A abordare logica, bine educata ne-ar duce mai departe intr-un mod armonios.
    Mult succes Razvan! Sper sa castigi si sa ajungi in pozitia de a avea un dialog surprinzator pentru cei de la Bruxelles. May you live long and prosperous! 🙂

  32. Felicitari drag cetatean, tare imi doresc sa avem din ce in ce mai multi tineri asemeni tie! Mult succes…sunt sigura ca vei avea!

  33. Intr-adevar avem nevoie de o schimbare a mentalitatilor si e un semn bun faptul ca tot mai multi oameni constientizeaza ca libertatea lor intr-o societate democratica semnifica si responsabilitate. Mult succes in ascensiunea spre schimbari pozitive ! 🙂

  34. 1.Majoritatea cetacenilor ramasi in ROMANIA sint pentru clasa politica conducatoare [vanzatoare] asemeni oamenilor aflati pe planeta maimutelor a lui borges 2.De ce sa vindem rosia montana a. Achitam datoria externaa a ROMANIEI? B. pLATIM DIVIDENDE romananilor cum se primeste in Emiratele Arabe de la petrol C. Numai exista AUR pentru tehnica [telefoane, calculatoare ]?3. Casa parinteasca nu se vinde !

Lasă un comentariu