Nimfe ori nimphe?

Ce este o nimfă? Te-ai întrebat vreodată? Am urmărit aseară un film care avea temă mitologia greacă (se pare că sunt la modă) iar la un moment dat, ori mai bine zis de mai multe ori, apăreau în scenă nimfele (ori nympha, în engleză). Frumoase creaturi, dar așa trebuie să fie, conform standardelor americane și cele grecești. 

Deci, o nimfă ar fi o zeițele apelor, ale pomilor, ale crângurilor și ale munților, personificând forțele naturii ori o fată tânără și frumoasă, plină de grație. Conform dicționarului român. Cred că dacă voi spune unei tipe că e o nimfă (adică o o fată tânără și frumoasă, plină de grație) probabil s-ar gândi la Meduza și ar urla atât de tare încât mi-aș fi dorit să fie Meduza, să scap de chinul vocii ei. Dar, spre norocul meu, cunosc tipe care au un minim de cultură. Ori cel puțin se uită la filme și documentare și nu la telenovele și alte chestii siropoase. 

Dex-ul românesc mai oferă o definiție pentru nimfă, și care îmi place mai mult: formă de metamorfoză prin care trec unele insecte după stadiul de larvă și înainte de a se transforma în insecte adulte. Și dacă ar fi să înlocuim termenul de insectă cu ceva mai uman, cu băiat ori fată, definiția ar fi: o formă de metamorfoză prin care trec unele persoane (băieți ori fete) după stadiul de copilărie și înainte de a se transforma în Oameni/înainte de a se maturiza. Ceva de genul. Fiecare poate să o adapteze în funcție de experiențele și credințele de viață. Unii trec printr-o metamorfoză ori printr-o etapă de nimfism (cred că e corect, dacă nu, tocmai l-am inventat 😀 ) ori în perioada adolescenței ori după ce au trecut prin una ori mai multe tragedii. Deși nu cred că termenul v-a prinde. De ce, te întrebi? Fiindcă cuvântul nimfă e asemănător cu cel de nimfomană. Și sunt destui care folosesc acest termen (nimfomană) pentru a spune că o tipă e curvă ori chestii de genul. Deși, din punctul meu de vedere ori sunt niște frustrați ori frustrate. În cel mai rău scenariu, poate tipele chiar sunt, profesioniste, dar nu cred trebuie să le judecăm doar fiindcă nu prea au avut alte opțiuni. Plus ceea ce face fiecare cu viața privată nu e treaba noastră. Atât timp cât nu produce rău societății ori celor din jur, nu? 

Iar unele persoane, am auzit și eu de câteva ori, mai folosesc termenul de nimfă pentru unele persoane care s-au metamorfozat, ori sunt încă în acest stagiul. Folosesc termenul pentru haine office nimphe pentru acele colege care au haine, îmbrăcăminte, ce nu erau pe stilul lor în urmă cu ceva timp. Fiind diferite, atât la comportament cât și la înfățișare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s