Dezvoltarea personală e ca un plan de afaceri

Dezvoltarea personală e ca un plan de afaceri, fiindcă trebuie să ai: viziune, obiective clare, un anumit buget,  să îți știi punctele slabe și cele tari, ce fel de resurse dispui și să fii realist. Să nu umfli rezultatele finale dar nici să mergi la drum descurajat ori negativist.

Alte elemente importante, care trebuie să vină din interiorul tău, indiferent de domeniu, sunt: – viziunea – când te pornești ai o idee. Acea idee o vizualizezi și îți imaginezi diverse scenarii cum ai putea să o pui în practică, oportunitățile și pericolele care vor fi în drumul tău. E bine ca ideea să o ”mesteci” câteva zile bune, poate chiar mai mult, până când vei fi sigur că e cea mai potrivită pentru tine, până când se va imprima în subconștientul tău și va fi o sursă de motivație.

– obiective – sunt rezultatele concrete, pe termen mediu și lung și cât mai realiste. E de preferabil să ai câte 2-4 obiective. Să le ai tot timpul în față și să fie cât de cât constante. Astfel nu te vei abate de la drum și vei ști exact ce vrei. Desigur se pot modifica în sensul că vor deveni mai mari, mai ambițioase. Dar în nici un caz mai mici, mai slabe. Fiindcă altfel degeaba ai investit dacă nu vrei mai mult.

– perseverență – dacă te lași la jumătatea drumului, ori când mai ai 1% până când vei primi răsplata muncii tale atunci mai bine nu te apuci. Trebuie să crezi și să nu te lași doborât nici de greutăți nici de vorbele descurajatoare a celor apropiați.

– consecvență – dacă ai o idee mergi pe acea idee până când roadele se vor vedea. Una din diferențele majore dintre oamenii inteligenți și cei proști e consecvența. Un om prost poate să aibă o idee bună o dată la 10 ani, însă atunci când o are se ține de ea și nu e doborât de obstacole ori de vorbele descurajatoare.

– buget – indiferent dacă e un plan de afaceri ori un plan de dezvoltare personală trebuie să ai un buget. Trebuie să strângi bani și să investești. Să fii conștient că lucrurile de calitate costă mult și să fii dispus să plătești, chiar dacă de cele mai multe ori nu vei primi înapoi investiția. De obicei durează câteva luni ori ani până când vei beneficia de roadele muncii tale.

– puncte tare/puncte slabe – după ce viziunea s-a maturizat și ești sigur că drumul pe care îl vei parcurge e ceea ce vrei, după ce ai obiectivele, știi în general ce fel de buget ar trebui să ai urmează să pui pe hârtie punctele tari/punctele slabe. Acest lucru e destul de greu, pentru mulți. Înseamnă atât introspecție cât și feedback din interior. Cea mai bună sursă de feedback sunt cei pe care nu îi suporți. Îți spun în față și îți spun direct. După ce ai făcut o listă realistă și cât de cât completă să o ”mesteci” astfel încât să știi clar ce ai de schimbat și îmbunătățit dar și pe ce te poți baza.

În mare cam acestea sunt.

Cum ți se pare comparația?

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s