Antreprenoriat şi freelancing

Având în vedere situaţia locurilor de muncă în România şi în U.E. cred că tinerii au 2 posibilităţi pentru a avea un venit constant şi mare ori să capete libertate financiară. Prima e freelancingul iar a doua antreprenoriatul.

Freelancerul (liber profesionist) e persoana (de obicei un PFA) care îşi oferă serviciile contra unei sume de bani. Poate fi zidar, mecanic, webdesigner, programator şi tot aşa. De obcei ei plătesc impozitul pe profit (16%), CASS-ul, contribuţia de şomaj. Ca freelancer/PFA eşti plătit în funcţie de munca depusă. Dacă lucrezi 2 ore ori 10 ore pe zi vei fi plătit în funcţie de asta. Nu ai şef (decât pe tine) nu ai un program fix şi poţi să lucrezi şi de acasă. Dar trebuie să îţi cauţi tu clienţii, tu trebuie să îţi plăteşti taxele şi impozitele şi la început vei munci mult mai mult pe o sumă mai mică. Cel puţin până când vei avea o bază de clienţi, un portofoliul destul de consistent, deci vei fi şi recomandat iar potenţialii clienţii te vor contacta pe tine. Nu toţi pot fi freelanceri fiindcă unii preferă siguranţa financiară şi să li se spună ce să facă.

Antreprenorul (afacerist). Deşi procentajul de tineri români care vor să fie antreprenori e destul de mic consider că e cea mai eficientă metodă de a avea independenţă financiară, să îţi decizi propriul destin. Doar că e mai intens şi mai greu decât freelancing, durează mai mult timp şi plăteşti mai multe taxe şi impozite. Iar un freelancer român ar trebui să ştie contabilitate, legislaţia muncii, cunoştinţe de bază de PR şi Marketing şi cum să îşi creeze un plan de afacere. Cel puţin la început. Dar sunt ceva fonduri oferite de Guvernul României şi a U.E. pentru susţinerea tinerilor antreprenori, pentru femeia manager, fonduri de mimis şi altele.

 

Nu cred că freelancingul şi antreprenoriatul este pentru orice român. Decenii la rând am fost învăţaţi că Statul trebuie să ne asigure anumite chestii, să dacă vom fi angajaţi la Stat (funcţionari publici, profesori/învăţători etc.) atunci el va avea grijă de noi şi vom avea o slujbă sigură, până la pensionare. Sincer eu cred că e adevărat doar pentru preoţi. Criza financiară, din 2009, i-a trezit pe mulţi la realitate. Dacă eşti salariat al Statului nu eşti ferit de efectele crizelor financiare şi a restructurărilor.

Aşa că tinerii ar trebui să aleagă şi să investească ori într-o abilitate/competenţă ce o va folosi în freelancing ori îşi va dezvolta mai multe abilităţi şi competenţe şi se va direcţiona către antreprenoriat. Din punctul meu de vedere a doua opţiune e şi cea mai potrivită. Cel puţin pe termen lung.

Reclame

3 comentarii

  1. asa e, nu e prentru oricine, ambele necesita creativitate, ambitie, perseverinta, putini sunt cei ce sunt dispusi sa mearga singuri mai departe, fara siguranta si fara ajutor

  2. @Diana: total de acord cu tine
    @iluminisme: adevarat nu e pentru oricine. E ca si facultatea: unii se simt in mediul lor in mediul universitar altii se simte excelent la o scoala profesionala. Fiecare e buna, in felul sau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s