Iresponsabilitatea sănătăţii dinţilor

Zilele trecute am avut o discuţie interesantă despre dinţi şi măsele. Şi anume că o dantură sănătoasă nu doar că e estetic dar previi şi boli de inimă, accidentele vasculare cerebrale, complicaţii cu diabetului zaharat sau chiar menţinerea unei sarcinii normale.  În unele situaţii, bacteriile din cavitatea bucală se transformă în cheaguri ce reprezintă un adevărat pericol pentru inimă prin declanşarea unor forme rare de endocardită.

Sănătatea dinţilor poate fi influenţată nu doar de boli sistemice sau procese locale, dar şi de obiceiuri zilnice (alimentare sau nu).  Aşa că trebuie evitat ori redus dulciurile, băuturile carbogazoase, băturile fierbinţi, ţigările, cafeaua şi vinul rosu. Iar dacă ronţăim sub influenţa stressului, un capac de pix ori creion smalţul dinţilor se pierde şi ne putem alege şi cu mici eroziuni la suprafaţa sa.

Pentru a prevenit apariţia bolilor, a gingivitei şi parodontoza ar trebuie: – să ne spălam pe dinti de doua ori pe zi – dimineaţa şi seara;

– să avem un periaj corect, periuţa se poziţionează la un unghi de 45 de grade faţă de dinţi şi se foloseşte o mişcare circulară. Se periază întâi exteriorul dinţilor, apoi interiorul, limba şi suprafeţele pe care mesteci. Durata procesului e de 3-4 minute;

– să ne schimăm periuţă de dinţi o dată la două-trei luni de zile;

– să utilizăm de paste de dinţi cu substanţe antibacteriene;

– să utilizăm aţă dentară;

– să utilizăm apa de gură.

Iar dacă nu vom respecta aceste reguli atunci, pe lângă pericolele menţionate mai sus, dinţii şi măselele se vor strica şi vor trebui să fie înlocuite cu implanturi dentare. Deşi acum un impant dentar nu e chiar atât de scump şi poate fi mai rezistent decât un dinte/măsea. Asta dacă vei ajunge în această situaţie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s