Toată lumea se isterizează cu privire la câștigătorul/ea din acest an de la Eurovision. Că merită, că nu merită, că suntem toleranți ori pur și simplu ipocriți (link către talent irosit) și tot așa. Se pare că un transsexual cu barbă care cântă la Eurovision are mai multă atenție decât unele proiecte naționale care ajută comunitatea ori concursuri internaționale la care românii ies în evidență. În sens pozitiv, desigur.
Vreau să îți aduc la cunștință concursul Electrolux Design Lab 2014, unde țara noastră are cele mai multe proiecte ajunse în finală. Concurenții au nevoie de votul tău, de voturile noastre. Avem o concurentă care e în top 10 (mai exact locul 7) și nu ar fi rău dacă ar mai fi în plus cel puțin o persoană din România acolo, nu?
Electrolux organizează în fiecare an o competiție mondială de design pentru echipamente destinate locuințelor. Ediția 2014, cu tema „Creating Healthy Homes” a adunat peste 1700 de concurenți din toată lumea. Dintre cele 1700 de proiecte, au fost alese 100, din 143 de țări pentru finală.
Cei opt concurenți români în finală sunt:
Trash Ball (Adelina Tripon, Universitatea de Vest Timișoara): un coș de gunoi ermetic care se poate deplasa și vine când îl „chemi”, datorită senzorului vocal. Totodată, împrospătează aerul.
G-Fridge (Goran Ilijevic, Universitatea de Vest, Timișoara): frigider antigravitațional în care alimentele plutesc în vid. Vidarea interiorului permite conservarea mai bună a alimentelor.
Set to mimic (Sorina Răsteanu, Universitatea de Vest, Timișoara): reproduce gusturile ;i mirosurilor la nivel senzorial, prin intermediul semnalului transmis de la placă și sticlă pentru a patch-ul de la microcipul de pe cap, făcând dieta plăcută.
Loom (Szilard Kui, Universitatea de Vest, Timișoara): este de fapt o mașină care deconstruiește hainele și le reconstituie în orice alt tip, formă și culoarea dorită.
Garden Pod (Ovidiu Subțire, Universitatea de Vest, Timișoara): este o casă modulară verde în care cresc răsaduri ce pot deveni legume proaspete într-un ciclul de viață de 24 de ore, prin transformarea deșeurilor alimentare organice în compost.
Self Cleaning Troller (Lucian Cucu, Universitatea Politehnica București): o valiză cu un sistem de injecție a unor gaze care curăță hainele din interior.
AMO (George Preoteasa, The Alternative School For Creative Thinking): un purificator de aer, cu o atingere umană. Se purifică aerul și este, de asemenea, un gadget perfect pentru copii cu autism și persoane care suferă de astm.
Instant Cleaning Glove (Ștefan Bogdan, Universitatea de arte și design Timișoara)
Poți vota până vineri, 16 mai, aici.