Școlile profesionale

Nu știam cum să pun titlul. Mă gândeam la: „Primești 200 de lei dacă mergi la profesională” ori „Un viitor asigurat, doar la școala profesională”. Deși titlurile sună pompos, de presă hapsână după vizualizări, asta nu înseamnă că nu sunt și adevărate.

În urmă cu ceva anii prea înțelepții noștri miniștri ai educației au decis că școlile profesionale nu își au rostul. Însă după ce au văzut că nu toată lumea poate fi filosof, inginer și economist alți miniștri au decis să redeschidă școlile profesionale. O idee bună, de altfel.

Ceea ce mi se pare interesant sunt cele 2 metode de motivare a elevilor să se înscrie: bursa profesională și stagii de practică cu posibilitatea reală de angajare după finalizarea studiilor. Fiecare elev va primi câte o bursă de 200 de lei pe lună, asta dacă nu va avea absențe nemotivate.

Da măi, cei care merg la liceu ori la facultăți nu beneficiază de aceste măsuri.

Pe lângă această bursă, elevii din învăţământul profesional pot beneficia si de susţinere financiară sau stimulente din partea firmei unde îşi desfă​şoară practica.

Luna mai este luna în care încep înscrierile ele​vilor de clasa a VIII-a la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, iar candidaţii res​pinşi sau cei care doresc să renunţe la locul ocupat în şcoala profesională se pot înscrie la admiterea în învăţământul liceal.

Elevii pot alege profilul în funcţie de de ceea ce îşi doresc sau ce cred că li s-a po​tri​vi: tâmplar, tinichigiu auto, mecanic auto, elec​trician, tapiţer, comerciant vânzător, zi​dar, coafez. În urma absolvirii tinerii vor obţine o diplomă care le va atesta califica​rea în meseria aleasă, recunoscută la nivel european. Eu zic că nu e rea oferta.

Alte avantaje:

 • pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, vei putea continua să lucrezi pe o perioadă determinată (cu respectarea condiţiilor legale) pentru a pune deoparte banii tăi;
 • angajatorii îi vor susţine (acolo unde condiţiile permit acest lucru) pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică;
 • după finalizarea acestui program poţi, în acelaşi timp, să lucrezi şi să îţi continui studiile în cadrul liceului.

Sincer dacă aș avea și eu o firmă și aș avea nevoie de zidar, mecanic auto etc. sunt mai tentat să colaborez cu o școală profesională decât să organizez campanii de recrutare. În acest fel am oameni formați de mine și știu cu cine am de-a face.

La nivel național sunt disponibile 51.000 de locuri  iar în Județul Botoșani sunt 23 de clase, pentru perioada 2014-2015.

Site-ul Ministerul Educaţiei dedicat școlilor profesionale –  http://www.alegetidrumul.ro/

Iar aici este o listă cu școlile profesionale din Județul Botoșani. Deși lista nu este actualizată e suficientă pentru a avea o idee generală.

Calendarul etape:

 • Etapa I – 1 mai – 31 mai: în această etapă poţi opta pentru oricare dintre calificările profesionale pentru care există ofertă şi la oricare dintre şcolile care oferă învăţământ profesional.
 • Etapa a II-a – 11 iunie – 25 iunie: în această etapă poţi opta numai pentru calificările profesionale şi numai la şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei I. De asemenea, este posibil ca în această etapă să îţi poţi revizui opţiunea pentru calificarea şi/sau pentru şcoala pentru care ai optat.
 • Etapa a III-a în perioada 27 – 31 august: în această etapă poţi opta numai pentru calificările profesionale şi numai la şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a.

Surse de informare: vestic.ro, ziuacargo.ro.

Reclame

6 comentarii

 1. interesant, nu stiu cum sa se mai invarte sa ii faca pe oameni sa invete, nah, bravo lor si le urez multa bafta

 2. Guvernul a observat ca duce lipsa de oameni competenti pe domenii necesare si au decis sa ii atraga, insa intr-un mod destul de inteligent. Avand in vedere ca e vorba de Guvernul Romaniei.

 3. :)) asa e
  Oricum sper sa mearga pt ca prea multi nu facultati, eu una ma gandesc sa ma apuc de agricultura 😛

 4. Este un viitor si acolo. Poate chiar mai sigur decat celelalte Facultati/Specializari. Sunt fonduri europene din ce in ce mai multe pe acest domeniu si in cativa ani vor aparea din ce in ce mai multe ferme.

 5. asa este, tot mai multi cauta produse bio pe care nu mai are cine sa le faca, deci s-ar putea sa ma prinda 30 de ani cu ferma in batatura 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s