Piese de utilaje

În cartierul meu au început lucrările la unele clădiri. De fapt e puțin cam mult spus având în vedere că au dărâmat vreo două clădiri, ascunse printre blocuri, pentru a ridica mai încolo alte clădiri. Ce fel de clădiri înca nu se știe, fiindcă nici nu au o pancardă care să arate ce construcție va fi , perioada finalizării, cine a comandat lucrarea și cine o va construi. Trecând pe lângă zona respectivă am tras cu urechea (nevrând) la o discuție pe care muncitorii o aveau. Că o parte din utilaje s-au stricat fiindcă nu sunt de calitate, că șeful e cam zgârcit și nu vrea să investească în utilaje și piese de utilaje de calitate. Și gulmeau că mai mulți bani va da pe utilaje și piese de la mâna a doua decât pe unele noi. Și e nevoit fiindcă are un contract strict care îl forțează să termine la timp ori nu va primi nici un leu.

Vorbele lor m-au dus cu gândul la perioada când am lucrat în construcții. Firma la care lucram avea contract cu o firmă din Germania care o obliga să termine bucăți ale construcției/lucrării pe o dată exactă. Dacă întârziau atunci îl penalizau. Cu cât întârzia mai mult cu atât penalizările erau mai mari și nici nu putea să scape de aceste penalizări fiindcă era plătit pe etape. Dacă termina o bucată atunci era plătit. Dacă întârzia atunci și plata întârzia până când se termina munca.  Nu mai trebuie să menționez că au fost destul de multe întârzieri și noi ca muncitorii trebuiau să suferim de pe urma acestei reguli. Fiindcă o parte din angajați erau pur și simplu leneși, nu eram plătiți la nivelul efortului depus, o parte din coordonatori (maeștri) nu ne coordonau cum trebuie și tot așa.

Dar regula e de apreciat și cred că ar trebui să fie implementată în aproape toate serviciile, în special în construcții. Dacă nu termini la timp atunci vei fi penalizat. Ori termini la timp ori vei fi plătit mai puțin, chiar deloc. Și ar ajuta dacă muncitorii ar fi plătiți cum trebuie, ar fi tratați cu respect (și nu ca o forță ieftină de muncă) și dacă ar avea utilaje de calitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s