Mergi la vot, dar ai grijă ce votezi

În primul rând nu sunt membru în nici un partid politic şi nici nu mă atrage vreunul în mod special. Însă cred în democraţie şi în exercitarea libertăţilor şi a obligaţiilor cetăţenilor.

Cred că fiecare cetăţean ar trebui să meargă la vot să îşi exprime opinia şi încrederea, chiar dacă e doar o data la un an, doi.

Ş doar acei cetăţeni care au mers la vot au dreptul să critice şi să comenteze Guvernul şi Parlamentul. Fiindcă ei sunt direct responsabili de ce se întâmplă, rău ori bine.

Dar ce e de făcut atunci când partidul te dezamăgeşte? Când încalcă promisiuni după promisiuni? Ori atunci când te obligă să mergi la vot şi să îi votezi?

Să te laşi păgubaş? Să te laşi manipulat?

Sursa foto

Poate da, poate nu, depinde de tine.

Însă dacă vrei neapărat să le produci o pagubă atunci mergi la secţia de votare şi:

– dă un vot alblaşi buletinul de vot neştampilat;

vot nul – pur şi simplu pui cât mai multe ştampile la nimereală ori faci câteva forme cu ele, de exemplu un smile face ori o literă;

votezi cu cel mai neînsemnat partid/politician de pe buletinul de vot. Oricum toţi politicienii sunt la fel, nu? Dacă partidul preferat te-a minţit de ce să nu îi provoci ceva pagubă şi să îl alegi pe cel care nu te-a minţit? Încă.

Ar fi ideal dacă români, după alegeri, ar menţine legătura cu reprezentanţii lor şi şi-ar exprima punctele de vedere. Doar că cei mai mulţi români, în special din localităţile mai sărace, consideră că e suficient să meargă la vot. Doar că situaţia nu e chiar aşa.

Oricum, tu vei merge la vot?

 

Reclame

9 comentarii

 1. Nu stiu daca o sa ma duc sau nu! Nici un partid nu merita sa-l votez eu. Ii consider mincinosi, oportunisti, nesimtiti, fara dragoste de oameni si tara. Daca ma duc, ii votez pe toti, sa nu se supere!

 2. Sincer, nu as baga nici vot alb sau nul, acelea pot fi modificate si sa imi fure careva votul. Nu exagerez, am auzit fel de fel de povesti cum se fura la vot. Cel mai bine e sa votam ceva, sa fim responsabili pt ceva, cum ai zis. Cine nu merge la vot, nu conteaza 🙂

 3. de ce nu, e dreptul meu, la fel cum e treaba mea sa votez pe langa, ori sa imi bifez casuta cu partidul meu :P, macar de le-ar vedea cine trebuie, nu niste amarati de cetateni care, la fel ca si noi, fac un ban cinstit, numarand buletinele de vot 😛

 4. @Adi: daca nu stii alege-l pe cel mai slab ori neinsemnat.
  @ecosoarta: imi place abordarea ta :))
  @Sorana: de obicei in orasele mari nu se fura fiindca toti sunt ochii pe ei, insa in sate si comune e alta poveste. Depinde si de primar si de mai multe elemente. Dar sunt metodele comuniste de a fura voturi: voteaza morti, cei care sunt in puscarie, cei din diaspora si tot asa. Daca ai timp sa te informezi cu privire la fiecare candidat si consideri ca face treaba buna atunci sa il votezi. Daca unul din partide are o ideologie buna insa nu s-a remarcat prea mult (gen Partidul Verde) atunci voteaza. Insa daca nu ai timp sa te informezi atunci alegi dupa instinct, nu?
  @iluminisme: politicienii „simt” ceea ce oamenii voteaza. Un singur vot nul nu face diferenta. Insa 1.000, 10.000 ori 100.000 vor provoca o schimbare. E ca si cu protestele din toamna pentru Rosia Montana. Fiindca au fost multi si protestele in fiecare saptamana s-a putut pune presiune asupra Guvernului si a Parlamentului. Si nu e ca si cum nu au mai incercat sa indoaie legea pentru RMGC.

 5. @Alina: nu toti sunt la fel. Unii au experienta si au proiecte de legi chiar foarte ok. Doar ca sunt in minoritate si Parlamentul e prodominat de fosile neocomuniste iar Guvernul de marlani. Nu toti sunt la fel. Votul conteaza si e necesar sa votam. Problema e cum si pe cine votam.

 6. Da.. sunt cativa altfel doar ca ii acapareaza ceilalti. Sunt de acord cu votul, avem acest drept e nomal sa mergem sa votam.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s