Energii regenerabile ori combustibil fosil?

Cum conflictul pe care Rusia l-a început în Ucraina începe să devină din ce în ce mai violent este clar pentru toată lumea că: Rusia vrea partea estică a Ucrainei însă fără un conflict direct; dependenţa faţă de petrol şi gaz a făcut unele ţări neputincioase în a lua o atitudine fermă asupra Rusiei (exemplu clasic Germania); dependenţa noastră faţă de petrol şi gaz trebuie redusă şi înlocuită cu energiile alternative, nu doar pentru a proteja mediul înconjurător dar şi pentru a ne păstra suveranitatea atunci când trebuie să luăm o atitudine.

Eu cred în continuare că trebuie să investim mai mult în energiile regenerabile şi să avem o legislaţie favorabilă, în special în România. Deşi ţara noastră nu ar avea prea mult de suferit dacă Rusia măreşte preţurile ori închide „robinetul” e clar că vecinii noştri depind de ea. Nu doar Republica Moldova şi Ucraina ci şi Bulgaria şi Ungaria. Nu sunt sigur cu privire la Serbia. Noi avem rezerve suficiente pentru a susţine măsurile drastice asupra Rusiei. Că nu avem voinţă politică iar partidul cel mai mare e o combinaţie ciudata între capitalism balcanic şi neo-comunism, asta e altă discuţie. Dar dacă am avea voinţă politică ori dacă societatea s-ar mobiliza eu cred că România ar putea să ia o atitduine asupra mârlăniei de care dă parte acum Rusia. Cred că ar fi şi prima oară în istoria noastră când am avea coloană vertebrală faţă de Rusia. Dar na…mentalitate de supus. Nu ne punem răi cu cei mari, nu?

Deşi avem resursele necesare pentru a supraveţui pentru o anumită perioadă de timp tot trebuie să ne direcţionăm atenţia, banii şi legislaţia către energiile regenerabile şi beneficiile sale. Nu spre energia atomică. Doar nu sunt un ipocrit şi ştiu cât de periculoase sunt. Chiar dacă pe moment par bune. Poate doar dacă ar exista o eră glaciară centralele nucleare ar fi bune, dar până atunci….avem alte soluţii viabile şi destul de ieftine. Cel puţin în Botoşani se doreşte a se construi un parc eolian la Păltiniş de aproape un miliard de euro însă legislaţia favorizează…mă rog ştiţi voi pe cine. Nu pe ruşi dar tot pe aproape. Ar fi fain dacă am avea parcuri eoliene, indiferent de judeţ, dacă casele ar avea instalaţii solare şi tot aşa. Dacă şi legislaţia română ar fi favorabilă şi s-ar oferi ceva granturi pentru companiile mari cât şi pentru casele individuale.

Să nu ne mai bazăm atât de mult pe ceea ce alte ţări ne vor oferi, pe gazele de şist şi probabil am avea o independenţă energetică destul de mare, atât la nivel naţional cât şi individual.

Şi poate Rusia îşi va reveni din această lăcomie pentru noi teritorii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s