Tot ploua

Zilele acestea tot plouă prin România. E normal, fiind început de primăvară, ca ploile să fie mai frecvente şi cu o durată mai mare de timp. E bun şi pentru pământ, de fapt pentru agricultură şi pentru animale. Va creşte o iarbă verde de nu te vei mai sătura să îţi căleşti ochii cu ea. Asta desigur dacă ai copilărit pe la ţară ori dacă apreciezi natura, cu bunele şi cu relele sale. Iar unu din punctele slabe e această ploaie ce ţine câteva zile. Dar în curând nu vom mai fi nevoiţi să o suportăm fiindcă nimic nu e stabil, schimbarea fiind singura constantă sigură.

De fapt eu sper să nu mai ploaie fiindcă de se va continua se poate ca unele diguri din ţară să se rupă nemaiputând să reziste cantităţii mari de apă. De fapt ce vorbesc eu, deja dacă sunt ceva diguri în România. Oarecum avem noroc de inundaţiile din anii anteriori fiindcă au adus în atenţia publicului starea degradabilă a majorităţii digurilor din ţară, fiind lăsate în paragină, din ignoranţă şi nepăsare. Şi deja în ultimii ani de zile s-au investit pentru consolidarea ori construirea unor diguri noi.

Ar fi interesant dacă aş citi despre diguri construite de ferme ori de autorităţi publice locale pentru irigare. Da ştiu, costă mult, e nevoie de studii geotehnice şi tot aşa. Însă cred că se merită şi cred că sunt atât fonduri guvernamentale cât şi europene pentru a crea diguri şi surse de irigare, în special pentru autorităţile publice locale şi ferme. Desigur depinde de voinţa politică (pentru primul caz) cât şi capacitatea financiară (al doilea caz). Iar când vin ploile digul se umple şi ai o resursă esenţială pentru perioada secetoasă. Fiindcă anii cu recoltă bogată (fără secetă şi fără inundaţii) sunt destul de rare şi atunci când se întâmplă nu profităm (ca ţară şi popor) la maxim de ea. Deci de vor fi inindaţii un dig salvează vieţi, case şi recolte şi dacă e secetă salvează recolte şi oamenii scapă de multe situaţii jenante cu banca.

Digurile fiind în general considerate a fi lucrări de tehnicitate redusă (fiindcă sunt în principal construcţii din pământ), întreținerea lor este adeseori neglijată. Totuși trebuie ținut seama că cele mai multe ruperi de diguri nu se produc din cauza proiectării lor defectuase sau a subdimensionării lor, ci din cauza unor defecțiuni de întreținere. Întreținerea digurilor este legată de o atentă monitorizare. Şi dacă nu sunt  întreţinute, păi….ştim prea bine ce se întâmplă.

Mda…cam la asta mă gândesc când plouă…..

Anunțuri

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s