Obiceiuri de Paști

Uite că vine și Paștele și o dată cu mâncare multă și veselie trebuie să ai ceva și nou pe tine. Aceasta a fost una din discuțiile pe care le-am avut cu o amică, de curând, despre Paști, despre obiceiurile păgâne (tăiatul meilor) în combinație cu cele creștine (ouăle roșii), despre faptul că trebuie urmate câteva obiceiuri, mai mult ori mai puțin interesante. Desigur în mediul rural se respectă mai mult decât în mediul urban. 

Eu, ca orășean (60% +) spuneam de obiceiurile și tradițiile pe care le știam: spartul ouăle roșii, mâncat pască, spus „Hristos a înviat” și „Adevărat a înviat”, mâncat miel și mers la biserică noaptea pentru ca popa să arunce cu apă pe mâncare pentru a le sfinți și să cumperi ceva nou (fetele de obicei își cumpără papuci, de genul balerini rosii ori mocasini online dacă nu găsesc în oraș fiindcă unele magazine online au o varietate mai mare de papuci și de preturi pantofi de ocazie pe care nu le poți găsi în magazinele din offline).

Însă, amica, fiindcă era puțin mai religioasă, știa alte obiceiuri și tradiții, pe care eu ori le-am uitat ori nu le știam. Ele sunt: – dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenuşuri, în prima zi de Paşte, trebuie să te pregăteşti de nuntă;

– să ne spălăm pe faţă cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu. Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi;

– câteodată oamenii pun dimineaţa un ou roşu şi unul alb într-un vas cu apă. Apoi se spală cu apa acea se dau pe obraji cu cele două ouă, lăsând apoi câte o monedă în acel vas. Cei care fac astfel vor avea obrajii rumeni şi pielea albă precum cele două ouă, tot anul;

– trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare ,fiindcă reprezintă coborârea în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să învie împreună cu El.

Mai erau câteva, dar erau rugăciuni ori ceva de genul și acolo s-a cam oprit discuția fiindcă am început să vorbesc despre moralitatea și etica BOR-ului și discuția a luat o altă direcție.

Tu ce obiceiuri de Paști știi? Ori legende?

Reclame

2 comentarii

  1. Inafara de obiceiul cu trecerea pe sub masa (si nici pentru ala nu bag mana in foc), restul obiceiurilor descrise de amica ta sunt toate … paganisme :).
    Taiatul mielului am inteles ca ar veni de la evrei, via Vechiul Testament.

  2. E clar ca sunt pagane. Insa incearca sa explici asta oamenilor de la tara ori preotilor. Cum ar putea ei sa recunoasca ca o mare parte din obiceiuri, din traditii se trag din religii pagane ori evreiesti. Faptul ca Iisus nu s-a nascut pe 25 decembrie si nu numai?
    Dar na… daca omul are ceva in care sa creada si preotul are banii in buzunar atunci toti sunt multumiti, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s