Știai că poți să îți recuperezi o parte din impozite?

Știai că poți să îți recuperezi o parte din impozite? Doar dacă ai lucrat, legal, într-o țară din Uniunea Europeană, cum ar fi: Germania, Austria, Olanda, Elveţia, Danemarca, Spania, Italia, Norvegia și altele.

În urmă cu ceva săptămâni vorbeam cu o amică din Botoșani despre acest lucru. Ea lucrând pentru o firmă din Botoșani ( UnionTax International ) care se ocupă cu acest lucru, a început să îmi povestească că toţi cetăţenii români angajaţi cu forme legale în alte state plătesc impozite în statul în care sunt angajaţi își pot recupera o parte din taxele și impozitele cu care au contribuit.

PA-121415731-390x285

 

Sursa foto

În marea majoritate a statelor dezvoltate, cotele de impozit pe venit nu sunt procentuale ca în România, ci sunt diferenţiate pe categorii de venituri şi de cele mai multe ori sunt progresiv aplicate pe diverse plafoane de venit anual. Aşadar, cu cât sistemul de impozitare dintr-o ţară este mai complex, cu atât mai mult există posibilitatea plăţii în plus a unor sume de către un contribuabil.

Aceste calcule se fac de către angajator în baza unor grile de venituri anuale care, pentru a putea fi aplicate şi veniturilor obţinute lunar, sunt aproximate. Astfel, impozitul pe care angajatorul l-a reţinut din salariul brut şi l-a plătit către bugetul statului este unul estimativ şi nu exact. La sfârşitul anului se efectuează un cumul al tuturor veniturilor obţinute de o persoană şi se efectuează o regularizare a taxelor, deoarece majoritatea impozitelor ajung să fie plătite într-un cuantum mai mare.

De reținut că nici o autoritate financiară din nici un stat nu restituie în mod automat diferenţa de bani, ci plătitorul de impozite (angajatul) trebuie să facă o cerere în acest sens. Această procedură este normală şi legală. Suma de bani se recuperează de la stat şi nu de la angajator.

Este o procedură obişnuită, prin care majoritatea plătitorilor de impozite trec şi, tocmai de aceea, statul pune la dispoziţie o serie de formulare pentru a-i ajuta pe angajaţi să primească banii plătiţi în plus.

De obicei, statul în cauză trebuie să restituie sume importante de bani către contribuabili, iar persoanele care nu cunosc acest drept nu beneficiază de recuperarea sumelor respective.

Procesul de recuperare a taxelor se bazează pe existenţa unei legislaţii ce dă dreptul fiecărui contribuabil de a primi înapoi banii ce au fost plătiţi în plus sub formă de taxe şi impozite.

De asemenea, în Germania spre exemplu, există anumite impozite şi taxe pe care românii nu ar trebui să le plătească, nefiind cetăţeni germani, taxe precum impozitul bisericesc sau impozitul de solidaritate pe care cetăţenii din vestul Germaniei o plătesc pentru cetăţenii din estul Germaniei.

Totodată, un alt fapt mai puţin cunoscut este acela că orice lucrător român are dreptul să încaseze alocaţia pentru copii cât timp lucrează în alt stat.

Copiii ai căror părinţi lucrează legal în străinătate pot primi alocaţiile care se dau în acea ţară, în locul celor din România, care sunt, în general, mult mai mici. Copiii au dreptul la această alocaţie indiferent dacă locuiesc în România sau în ţara în care muncesc părinţii lor.

Spre exemplu, în Germania, alocaţia pentru copii este de 184 de euro, pe când în România nu ajunge nici la 10 euro (42 RON).

Copiii care au împlinit deja 18 ani, dar îşi continuă studiile sau iau parte la o formare profesională, pot de asemenea să primească în continuare alocaţia până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Pentru a demara procedurile de restituire impozit şi restituire alocaţii sunt necesare copiile xerox ale documentelor personale şi copiile xerox ale documentelor primite de la angajatorul din Germania: fişe fiscale şi certificate angajator. În cazul în care cetăţenii nu dispun de aceste documente, în România există multe birouri de consultanţă care oferă informaţiile necesare şi reprezintă un ghid pentru cetăţenii care doresc să îşi recupereze taxele plătite în perioada în care au lucrat în străinătate. Astfel, consultanţii întocmesc dosarul clientului şi recuperează, prin reţeaua de specialişti şi avocaţi din ţările respective, documentele de la angajatori şi informaţiile necesare şi astfel se începe procedura de restituire a sumelor aferente.

Restituirile se pot face pentru patru ani retroactiv, fără anul în curs.

Oricum pentru mai multe informații căutați pe internet și verificați firma/firmele cu care intenționezi să colaborezi. Fiindcă se poate ca unii să îți dea țeapă. Verifică firma și persoana fiindcă ar fi păcat să pierzi câteva sute de euro fiindcă nu ai dedicat câteva ore pentru verificare.

În rest, succes și spor!

Anunțuri

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s