Trainingurile de la Predeal

De o lună și ceva a început oficial programul dedicat tinerilor, educației și sportului denumit Erasmus+

Programul este o combinaţie a schemelor de finanțare actuale ale Uniunii Eropene pentru educație, tineret şi formare profesională, inclusiv Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineretul în acțiune” și cinci programe de cooperare internațională (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul de cooperare cu țările industrializate),  o altă noutate o reprezintă măsurile de sprijin în favoarea sportului. Înainte se numea Tineret în Acțiune, fiind doar o parte din ceea ce oferă noul program. Poate era mai simplu, poate nu, dar am amintiri interesante cu el. Nu doar fiindcă am fost 11 luni, în Polonia, prin programul Serviciul European de Voluntariat, dar și fiindcă am participat la trainingurile organizate de formatorii Agenției Naționale. Pentru cunoscători e ANPCDEFP ori Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

O parte au fost în Iași ori Botoșani, dar cele mai intense erau la Predeal, într-un complex hotelier. Am participat la traininguri naționale și internaționale, unde am întâlnit oameni extraordinari, traineri super faini care știau cum să folosească tehnici de educație non-formală pentru a ne învăța practic materia. De obicei țineau între 5-7 zile, iar numărul de participanți era între 20 și 80. Deși era puțin relaxant, având serile pentru noi, din care cel puțin una era o seara culturală unde aduceam mâncăruri, băuturi, muzică și costume specifice fiecărei țări (dacă era un training internațional), zilele erau intense. Aveam discuții, schimb de roluri, energizante, proiecte în grup combinate cu cele 3 mese pe zi, care erau destul de constitente plus pauzele de cafele care includeau și ceva dulce ori un fruct. Noroc de energizers (jocuri de mișcare) care ne mai țineau activi și concentrație asupra materiilor. Pe lângă temele trainingurilor, tehnicile de educație non-formală și mâncare mai țin minte cu plăcere și condițiile din complexul hotelier. Camerele erau curate, cu televizor, în baie era halat de baie și șampon. O dată am stat într-un apartament cu 2 camere și sufragerie, doar eu și cu un turc. Desigur noaptea îi invitam pe ceilalți pentru a socializa.

Am fost și în Polonia la traininguri, de fapt la două, unul în Varșovia și celălalt în Torun. Deși condițiile erau ok, mâncarea la fel de consistentă ca la Predeal, trainerii nu erau la fel de…interesanți ca cei din România. Desigur erau de treabă și mai organizau ceva energizante, dar nu era ca în România.

Dacă vei avea ocazia să mergi la un training pentru tineret organizat de ANPCDEFP nu ezita să mergi. Trainări sunt faini și condițiile de cazare foarte bune.

Anunțuri

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s