Fotografii profesioniste pentru evenimente speciale

Într-un articol anterior am spus că mi-ar plăcea să am un aparat de fotografiat profesionist fiindcă pe de o parte aş surprinde amintirii plăcute din viaţa mea iar pe de altă parte pot vedea lumea prin alţi „ochii”. Iar dacă te pricepi şi practici asta de mai mulţi ani atunci îţi poţi câştiga existenţa din acest hobby. Desigur nu e cazul meu, dar sunt destui care fac acest lucru, cum e cuplul de aici http://jadoris.com.

Pentru evenimente speciale, cum ar fi o nuntă, un botez ori pentru fotografii de familie e important să ai pe cineva care se pricepe, care are materiale profesioniste şi să îl plăteşti corect. Spun acest lucru fiindcă am un prieten, în Botoşani, care făcea fotografii la nunte, botezuri şi alte evenimente speciale şi nu de puţine ori s-a lovit de preţ. Ori fiindcă li se păreau prea mare ori fiindcă, după eveniment, au renegociat preţul (cei care l-au angajat) deşi iniţial se înţelesese pentru un alt preţ.

Îmi amintesc de un caz mai special: iniţial au căzut de acord pentru un pachet full, atât foto cât şi video plus editarea materialelor. Deci muncă de cel puţin 3 zile, pe lângă ziua nunţii. Pentru a satisface condiţiile contractului a angajat pe cineva pentru a filma în timp ce el se ocupa de fotografiat. Toate bune şi frumoase, o zi plină şi obositoare, cu mii de poze, kilometri buni parcurşi şi fugiţi, nu mâncase cam nimic şi nici nu s-a atins de alcool, deşi mirii şi ceilalţi invitaţi au insistat să servească ceva, el nu avea timp, fiindcă toată lumea vrea poze, în special mireasa. Oricum, după ce a trecut evenimentul şi a editat toate materialele, le-a pus pe DVD-uri, a plătit din banii lui cameramanul şi materialele (DVD-uri, imprimarea lor etc.) i-a sunat pe părinţii fetei să se întâlnească pentru schimb. El produsul iar ei banii. Doar că….părinţii fetei erau puţin cam avari şi mârlani. Deşi exista un contract au început să renegocieze contractul, iniţial la un sfert din preţul convenit. Scuze erau destule: ori fiindcă nunta era mai scumpă decât au prevăzut, ori fiindcă nu ştiu ce rudă se va căsători în curând şi dacă le oferă reducerea atunci îi va face legătura cu ei şi cu alte rude care au planuri mari în viitorul apropiat. Prietenul meu nu s-a lăsat cu una cu două, deşi trecuse câteva ore bune de când se văzuse cu ei. Deja după ce a plecat părinţii au fost de acord, după ceva vorbe urâte la telefon, să îi ofere acum jumătate şi cealaltă jumătate după o lună, când vor primi salariu. Cu greu cu vai a acceptat, reuşind să îşi acopere cheltuielile. Faza şi mai tare e că dupa câteva luni l-au sunat din nou să îl întrebe dacă nu ar vrea să fie fotograful oficial la botezul nepotului lor. A refuzat politicos, aşa cum probabil i-au refuzat şi alţi fotografi din oraş.

Fiindcă dacă nu respecţi atât contractul cât şi munca omului e normal să se audă de tine şi lumea să te evite.

Dar, atunci când fotograful/fotografii sunt profesionişti, respectă contractul şi clienţii, nu se lasă călcaţi în picioare de clienţi, dar îi respectă chiar dacă ei nu fac acest lucru, atunci ei vor căştiga în notorietate şi desigur în clienţi.

Fiindcă, dupa incidentul respectiv, nu doar că s-a călit, dar a cerut şi jumătate de bani înainte şi a făcut şi puţină cercetare pe internet despre clienţii care îl apelează.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s