Interviu cu Daniel Sandu – internship-urile AIESEC

Salutare Daniel,

În primul rând vreau să îţi mulţumesc fiindcă ai acceptat să îmi acorzi timp pentru un interviu, fiind şi primul pe blogul meu.

 1. Povesteşte-ne puţin despre tine. Cine eşti și cum ai devenit membru AIESEC Iaşi?

daniel sanduSalut Răzvan! Sunt Daniel Sandu, am 21 de ani și sunt student la Facultatea de Informatică în cadrul Universității „Al. I. Cuza”.  Anul trecut am aplicat în AIESEC din dorința de a face și altceva pe lângă facultate, că pot contribui la dezvoltarea mea personală și profesională și că fac parte din ceva mare. În prezent activez în cadrul departamentului de Internshipuri Internaționale.

 

 1. Spune-ne puţin despre Internship-urile Internaţionale.

Internshipurile internaționale pe care le oferă AIESEC pot fi ori destinate voluntariatului – presupune implicarea în domenii sociale – ori profesionale, implicând activarea ca angajat într-o multinațională, în străinătate. Acestea din urmă se adresează studenților în anii terminali, precum și masteranzilor. Este necesar ca aceștia să cunoască limba engleză la un nivel avansat și să aibă un minim de experiență în domeniul în care ei îl aleg în cadrul unui astfel de proiect internațional. Durata acestui tip de proiect variază între 3 și 18 luni. Dintre țările care încurajează și susțin astfel de oportunități pentru tineri, se regăsesc China, Polonia, Olanda, Germania, Norvegia, Finlanda, Republica Cehă, Brazilia, India, Canada etc.

Salariul oferit în cadrul internship-ului acoperă costurile de întreţinere din ţara respectivă.

 1. Care e rolul tău? Am primit un e-mail (fiind abonat la un newsletter) prin care oferi consultanţă gratuită. E un nou serviciu pe care AIESEC îl oferă?

Rolul meu este acela de a răspunde tuturor întrebărilor pe care le primesc prin intermediul e-mailului sau al telefonului. Pe baza unui CV pot căuta posibile internshipuri în cele 124 de țări în care AIESEC este prezentă, cu ajutorul platformei globale la care noi avem acces, ulterior având sarcina de a le explica procesul prin care ei pot accesa internshipul dorit.

 

 1. De ce aş aplica la un internship?

Un internship oferit de AIESEC poate reprezenta o experiență benefică pentru tine din mai multe perspective. În primul rând, ai ocazia să te dezvolți profesional, prin implicarea ca angajat într-o organizație, companie, multinațională, să acumulezi o experiență de lucru relevantă în domeniul în care vrei să începi o carieră. Mai mult decât atât, toate experiențele de dezvoltare pe care le-am menționat au mai mult impact atunci când se petrec într-un mediu global. Atunci când noi culturi sunt descoperite, când adaptarea la un nou mod de lucru și mod de gândire este trăită prin interacțiunea directă cu oamenii din țara respectivă, prin adoptarea stilului lor de viață.

 

 1. Dar de ce prin AIESEC?

AIESEC se implică în experiența ta încă de la începutul interacțiunii cu noi, prin:

– Suport în crearea unui CV internațional;

– Sprijin în interviuri și negocierile pentru oportunități;

– Promovarea ta în rândul companiilor internaționale, prin accesul nostru la platforma globală și la contactele de la nivel internațional;

– Pregătirea interculturală pentru stagiu;

– Sprijin virtual din partea AIESEC în timpul stagiului;

– Suport pentru reintegrare atunci când te întorci acasă.

La destinație, AIESEC din țara pe care ai ales-o să îți desfășori internship-ul se implică prin:

– Activități de primire;

– Suport pentru căutarea de informații despre țară și documentația necesară;

– Suport în ajustarea culturală.

 

 1. Eu am terminat facultatea. Mai pot să aplic? Există vreo limită de vârstă ?

Singura condiție este să ai până în 30 de ani.

 

 1. Dacă vreau să aplic pentru un stagiu de marketing însă eu am terminat ştiinţe politice, am şanse să merg? Cât de mult depinde specializarea terminată?

Facultatea absolvită sau specializarea urmată nu reprezintă un criteriu de selecție. Ceea ce contează este să ai minim 6 luni de experiență în domeniul în care vrei să îți începi o carieră prin accesarea unui internship.

 

 1. Ce inseamna să ai minim 6 luni de experienţă? Cum o pot dovedi?

6 luni de experienţă se referă în cadrul unei firme sau dacă e în domeniul IT  să poţi dovedi printr-un portofoliu gen un pack cu site-uri, programe soft etc.. Unele companii mai dau şi un mic test( pe partea de IT, inginerie) sau diverse întrebări pe celelalte domenii.

 

 1. Îmi poţi detalia paşii, procedurile, cât timp durează şi cât mă va costa?

Primul pas este să ai un interviu personal cu un membru de pe departamentul de Resurse Umane. După ce ai primit răspunsul pozitiv în urma acestui interviu, putem trece prin procesul care presupune înscrierea ta pe platformă și aplicarea pentru internship-uri. Prin suportul oferit de către membrii AIESEC, vei avea un cont pe platforma internațională la care noi avem acces și te vom învăța cum să aplici la internshipuri. Când ai găsit un internship potrivit vei avea două interviuri Skype cu AIESEC-ul gazdă, respectiv cu o persoană din cadrul companiei în cadrul căreia vei lucra. Durata depinde de cunoștinţele pe care le ai în domeniu și disponibilitatea internshipului dorit în țara aleasă.

Referitor la costuri, pe domeniul educațional 150 EURO sunt necesari, iar pe Marketing, Management, IT și Inginerie etc., 250 EUR. Această sumă se poate plăti în 3 tranșe, conferința de pregătire pentru internship fiind inclusă.

 

 1. Am auzit zvonuri că unii angajatori se folosesc de interni. Ce asigurări primesc că nu se va întâmpla aşa ceva?

Noi  nu ne-am confruntat cu astfel de situații. Se semnează un contract unde sunt specificate concret activitățile din cadrul internshipului,durata și cerințele companiei.

 

 1. Atunci de unde pot să obţin mai multe informaţii? 😀

Cel mai simplu și rapid este să trimiți întrebările tale împreună cu un CV  pe adresa mea daniel.sandu11@gmail.com

Merci mult pentru răspunsuri. Sper să te contacteze cât mai mulţi dintre cititorii mei şi să nu ai nici o clipă de odihnă 😀

Site-uri cu informaţii:

http://internshipinternational.ro/

http://internshipinternational.ro/category/toate-postarile/ – testimoniale ale studenţilor

http://blog.aieseciasi.ro

http://aieseciasi.ro/

https://www.aiesec.org/#/about – cauti GIP( Global Internship Programme)

logo

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s