Sonorizarea la organizarea unor evenimente

Unul din lucrurile cele mai dificile, și solicitante, atunci când organizezi un eveniment e sonorizarea. E o lecție pe care eu și fratele meu am învățat-o pe calea cea mai grea: experiența.

Atunci când organizezi un concert, un festival, un eveniment care necesita o trupă ori ai un public numeros e important să ai un sunet de calitate. Nu contează dacă e o audiență de 50 ori 20.000 de persoane e vital să ai o sonorizare care să mulțumească și trupa/trupele (dacă vor fi) dar și publicul. Astfel trebuie căutat o firmă care să ofere servicii de sonorizari evenimente, care să aibă o ofertă bună și prețuri la fel de bune.

Probabil că îți imaginezi că la organizare de concerte/festivaluri rock/metal (mai mult metal) nu vin atât de mulți plătitori, deci sunetul nu e de calitate superioară, ori nu e complet. De ce? Fiindcă nu vin plătitori ori barul nu are sunetul complet ori trupa are cerințe de stai și te întrebi „Pentru ce au nevoie de 7 sistem line-array?” ori „Chiar au nevoie de 2 microfoane pentru bass?”. Chestii de genul. Desigur nu se întâmplă prea des, dar nici chiar atât de rar.

Și mai interesant e atunci când organizezi, ori faci parte din echipa de organizare, a unui festival. Cum era festivalul Heartrock în Botoșani, cu mulți ani în urmă. La un astfel de eveniment ai nevoie de o scenă mare, eventual două (una mică și una mare), de sonorizare exterior foarte bună, de lumini inteligente, switch-uri video, mixer ori mixere video, videoproiectoare  și ecrane (dacă există buget pentru așa ceva) și sunetist, dacă nu ai deja unul al tău. Desigur, depinde de buget și ce fel de efect vrei să creezi. Dacă vrei să ai instalație sunet de 10 000W ( cu incinte, rack amplificare, procesare) și un mixer Allen&Heath cu 24 canale și îți permiți să dai 900 de euro, atunci de ce nu?

Sursa foto

Noi, de obicei, nu am avut nevoie de sunt pentru exterior ori să fie prea performant. De ce? Fiindcă de obicei erau organizate în interior, într-un bar/PUB, iar ei mai aveau ceva sunet (o boxă, un monitor, 1-2 microfoane) ori cei din trupă mai veneau cu sunetul lor. Deși, dacă stau bine și mă gândesc, cea mai mare problemă la un concert rock/metal, sunt tobele. De obicei trupele nu vin cu propriul set de tobe și nici nu vor să le împrumute. Pe de o parte e de înțeles. Dacă vii cu trenul ori cu autobuzul, e cam greu să le cari. Dacă le împrumuți ar putea ca celelalte trupe să le strice, deci ori tu ca trupă trebuie să repari ori tu ca organizator trebuie sa pui bani din buzunarul tău. Deși de destul de multe ori acest aspect s-a rezolvat printr-o înțelegere între trupe. Fiecare știind importanța tobelor. Dar…sunetul….depinde de buget și de resursele disponibile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s