Să existe taxe şi pentru BOR?

Zilele acestea se vorbeşte în presă dacă să existe anumite taxe pentru cultele religioase, din 2014. Taxe pentru: clădiri (care nu sunt biserici, mănăstiri, culte religioase), pe pământ şi pentru certificat de urbanism sau autorizaţie de construcţie. Eu zic că ar fi binevenită. De fapt, aş fi de acord şi cu taxarea oricărui obiect ori serviciu ce aduce profit şi nu e reinvestit în Biserică ori în caritate. Şi sunt multeeeeeeee taxe pe care Instituţia nu le plăteşte.

Sursa foto

Biserica Ortodoxă Română deține la nivel național 35.000 de hectare de pădure și 40.000 de hectare de teren arabil. Valoarea acestora este estimată la 420 milioane euro, potrivit unei investigații realizate în 2011 de Televiziunea Națională. Plus Patriarhia primeşte suma de 487,4 milioane de lei, ce reprezintă 0,2 % din bugetul ori 0,08% din PIB-ul ţării pentru anul 2013. 

Din curiozitate am intrat pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte să văd un punct de vedere oficial. Să mă informez mai bine: câţi bani se duc din buzunarele românilor câtre toate cultele religioase din ţară? Suma e de 298.065.000 RON ori 67.283.295,7 Euro (la un curs valutar 1 euro – 4,43 RON), împârţindu-se astfel: 335.262.000 RON pentru finanţare lacaşelor  şi 262.803.000 RON pentru salarii. Dar, nu toţi banii se duc către BOR, fiindcă există 18 culte/religii recunoscute oficial şi 20 asociaţii religioase. Nu pot să spun dacă 487,4 milioane de lei sunt reali ori inventaţi. Nu am găsit nimic pe site-ul BOR-ului. Deci sunt adevăraţi 😀

Dar pe lângă aceşti bani Biserica vinde lumânări, cruci etc. pentru care nu plăteşte impozite fiindcă se consideră că banii sunt cheltuiţi pe acte caritabile. Nu pot spune că e adevărat ori fals. Fiindcă Instituţia ţine secret bilanţul fiscal, ce face cu banii şi cât cheltuie. Exceptând banii primiţi de la Stat.

În urmă cu ceva timp, a exista o iniţiativă legislativă a lui Remus Cernea ca fiecare cetăţean să îşi redirecţioneze voluntar o parte din taxe către instituţia, scuze, cultul religios dorit ori un ONG. Doar că a primit foarte multe feedback-uri negative, inclusiv primarul Constanţei a spus că îi rupe picioarele.

Iniţiativa e bună, zic eu. Fiindcă aşa se practică şi în alte state europene. De exemplu în Germania 8-9% din salariu se duce către Biserica ta. Iar în 2001, în România, a existat o altă iniţiativă legislativă bună, care din păcate nu a fost votată: 1,5% din salariu să meargă către Biserica căruia îi aparţii. De ce bună? Fiindcă erai scutit de plata taxelor de botez, nuntă şi tot aşa. Desigur că nu a fost aprobată. Fiindcă Instituţia nu mai putea obliga cetăţenii să plătească acele taxe lunare ori pe eveniment. Îmi dau cu presupusul, poate e lobby spiritual că nu a fost votat?

Căutând mai multe informaţii pe net am tot dat de scuza că dacă Statul nu mai subvenţionează BOR-ul atunci să i se dea înapoi proprietăţile secularizate în 1863. Doar că a uitat să menţioneze, că acele proprietăţi, în mare, aparţineau Bisericii Ortodoxe Greceşti. Cum bine spune Petreanu: Secularizarea n-a fost așa, un soi de schimb între statul român și biserici. A fost o măsură de justiție socială, nu un troc…..Printre altele, finanțarea bisericii din donații va avea darul de a curăța maxima ipocrizie națională prin care oricine și toți se declară ortodocși, dar numai pentru că asta nu presupune nici un fel de efort și nici dedicație.

Câteva cazuri în care oamenii au fost forţaţi să plătească taxe ilegale: nu a putut să îşi îngroape tatăl, rămâi cu copilul nebotezat, alt incident cu un mort, o situaţie interesantă (cu chitanţă).

 

Un punct de vedre al unui preot:
Preotul este acela care trebuie sa judece daca o familie este sau nu sarmana. Taxele pentru serviciile religioase si contributia pentru biserica sunt fixate in fiecare parohie de catre Consiliul Parohial, nu de preot, atunci cand se intocmeste bugetul parohiei. Intr-adevar contributia este benevola pentru biserica, dar prin reciprocitate ar trebui ca si serviciile religioase ale preotului sa fie tot benevole.
……Credinciosul care se declara ortodox si solicita preotului un anumit serviciu trebuie sa fie constient ca biserica are greutatile ei financiare. Preotul nu are salariu integral de la stat, ci doar o contributie, restul completandu-se din incasari proprii.

……..Si eu la parohie platesc curent electric, somaj, sanatate, handicapati, sustinerea unitatilor ierarhic superioare, impozit, abonament tiparituri, etc. etc., suma ce depaseste 2500 lei lunar care trebuie “colectata” dintr-o parohie cu nici 300 de case.

Punct de vedere interesant, după scrisoarea celor 21 de ONG-uri.

 

Pentru sfărşit voi menţiona că sunt plătite taxe gen CAS şi CASS-ul. Dar atât.

Ce crezi? Ar merita să fie impozitaţi? În special pentru cele 3 categorii?

9 comentarii

 1. Nu comentez ce e in spitale, dar zic ca e o idee buna sa fie redirectionat 1,5% din salariu catre Biserica. Cand vine popa la usa ori cand botezi copilul nu esti obligat sa ii platesti nimic. Fiindca deja ai oferit, iar el e obligat, legal, sa te serveasca, gratuit.

 2. Dar și acum există o contribuție pe care fiecare credincios o plătește anual bisericii de care aparține. Și totuși, la botez, nunți sau feștanii se plătește separat, bani care merg direct în buzunarul popii. Așa va fi, chiar dacă se vor redirecționa cei 1,5% spre Biserică. Preotul vrea partea lui, cash și direct.

 3. Exact , asta doream si eu sa spun , ca exista deja o taxa ce se plateste la biserica de a carei parohie apartine credinciosul….si totusi , orice om ce are nevoie de serviciul preotului din biserica respectiva , plateste separat serviciul sau serviciile. Eu n-as da o letcaie catre biserica pe care , de altfel , o vizitez ca pe muzeu….preotii fac un serviciu ca orice alt om…serviciile asigurate de ce nu ar fi impozitate? Si eu m-am tot intrebat unde merg si cu ce scop , banii adunati la servicii sau cutia milei?Unii mi-au sarit in cap spunanad ca sunt ajutati saracii….Mno , pe bune?

 4. @racoltapetru6, @ana: din cautarile mele nu am gasit nici o lege, decat un articol ca un tip a platit 30 de RON. Iar cu privire la faptul ca vom plati chiar si dupa introducerea taxei: poate. Dar eu vrea ca din salariu meu sa nu platesc nimic catre nici un cult. Iar atunci cand voi avea nevoie de o slujba (casatorie, botez) voi plati pretul cerut de piata.
  Ar fi bine daca ar fi impozitati, doar pe anumite arii/domenii.
  Intr-un Stat democrat cetateanul e liber sa aleaga. Eu poate nu vreau sa contribui la bugetul cultelor, poate nu vreau sa platesc CAS-ul (daca angajezi un avocat, poti scapa repede de aceasta taxa) fiindca oricum le voi plati, cu banii in mana.
  Nu mai bine pun banii deoparte, pentru zile negre?

 5. 1,5% din salariu să meargă către Biserica căruia îi aparţii? V-ati prostit de tot, si parca daca vine popa la usa nu mai trebuie sa-i dai nimic :))) am cazut pe jos de ras… fratilor sunteti in ROMANIA, poti sa le dai si 99% din salariu, tot cu mana intinsa o sa fie

 6. Eu nu vreau sa dau din salariu catre Biserica. Daca legea ar fi fost implementata, 1,5% din salariu, ori ar fi fost in mana mea ori catre un ONG ales de mine. Dar fiindca legea nu exista, o parte din salariu se duce catre Biserica si nici nu stiu cat merge catre ei si nici nu cred ca pot sa stopez acest demers.
  As da bani, doar cand vor fi anumite servicii (nunta, botez). Ar fi fost si mai democratic daca s-ar impozita.
  Cam acesta ar fi logica mea. Cum ti se pare Popa Mare?

 7. Biserica…singura si cea mai mare mafie care poate exista si nimeni nu vrea sa o starpeasca. V-o zice cineva care a stat printre preoti de la cei mici la cei mai mari

 8. Merci de feedback. Nu stiu cat de mafioti sunt dar stiu ca primesc bani din taxele cetatenilor si mai nou au primit o vila din partea Statului. Iar intrebarea e: de ce?
  Poate sunt grupuri minoritare care merita acest lucru. Poate banii ar trebui investiti in casele de copii si in spitale decat in Biserica, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s