Câteva sfaturi pentru studenţie

Sursa foto

Ceea ce voi scrie mai jos e punctul meu de vedere, din experienţa personală cât şi în urma unei reflecţii. Voi vorbi despre timpul liber, despre activităţile extracurriculare.

E important să mergi la facultate (atât la cursuri cât şi la seminarii laboratoare) şi să ai note bune. Adevărat, o mare parte (exceptând instituţiile statului) din angajatori nu se vor uita la note, dar o parte din cunoştine şi exerciţii te vor ajuta mai încolo. Iar dacă vrei să mergi cu un program de schimb, nota contează.

În studenţie am făcut destule însă acum, când sunt în căutarea unui loc de muncă, regret anumite lucruri/acţiuni pe care nu le-am luat în considerare: – bursa de schimb (programul Erasmus). Depinde de ţara unei vei merge, dar experienţa, în general, te va ajuta să te schimbi. Vei lua contact cu multe naţionalităţi, vei căpăta o oarecare independenţă financiară (cât şi responsabilitatea ei).

– job-uri part-time. Atunci când munceşti pentru banul tău, continuu, îl vei aprecia mai mult. Dar să nu alegi orice. E ok dacă lucrezi la un fast-food, de exemplu, dar nu pentru mult timp. Acest sfat se aplică în cazul în care îţi permiţi să supraveţuieşti şi fără un job. Ori poţi apela la o companie de work&travel pentru a munci doar o vară.

Ce am făcut şi nu regret:

traininguri/conferinţe internaţionale. Ieşi din propria ţară, cât mai des. În special acum, când încă îţi permiţi. Vei căpăta cunoştinţe noi, prietenii noi, vei vedea alte ţări şi moduri de a gândi.

voluntariat. Am recomandat şi recomand voluntariatul. Dar, atunci când te implici într-un ONG studenţesc, asumăţi un proiect, o activitate. Coordonează o echipă, un proiect. Rezolvă o problemă. Doar aşa vei creşte şi vei învăţa. Eu am fost în vreo 10 organizaţii, în 5 ani de zile. Cu toate acestea doar în 5 am simţit că mă dezvolt, contribui.

– internship-uri. Cea mai bună metodă de a învăţa practic. Eventual ai putea să te şi angajezi în acel loc. Dacă nu găseşti afişe pe la facultate ori anunţuri pe site-urile de recrutare (gen ejobs, myjob, bestjob etc.) poţi încerca cu AIESEC.

– traineeship – ceva mai avansat decât un internship. În România nu prea am auzit să fie, dar dacă te consideri suficient de bun bună poţi încerca să mergi la unul oferit de UE.

freelancing – acesta e doar recent. Sunt unele site-uri unde, după ce îţi creezi un profil, să fie şi complet, în timp, poţi căştiga bani, muncind de acasă/din pat. Cele 3 pe care le folosesc şi sunt înscris: oDesk (e numai bun pentru începător), elance şi freelancer. În timp, prin perseverenţă şi muncă, vei căştiga bani. Poţi să încerci să lucrezi la task-uri simple, cum ar fi data entry, internet resarche.

– blog – în special dacă eşti la PR, Comunicare, Marketing. Şi chiar dacă nu eşti poate vei descoperi că te atrage ori că te pricepi.

– concursuri – vei dobândi anumite abilităţi şi competenţe.

– conferinţe – poţi cunoaşte oameni interesanţi dar şi informaţii care să îţi schimbe anumite percepţii.

cursuri online şi în offline – vei dobândi anumite cunoştinţe şi eventual competenţe. Nu ştiu dacă e ok să fie trecute cursurile online în CV, dar nu se ştie niciodată.

Valorifică timpul, nu doar cu petreceri şi bairamuri. Sunt şi ele bune, în anumite momente. Dar dacă doar acest lucru vei face să nu te mire faptul că nu ai experienţă, că vei lucra undeva unde nu îţi place.

Utilizează timpul cu înţelepciune. Încearcă cât mai multe, iar după un timp vei alege ce e mai potrivit pentru tine.

Iar dacă ai terminat facultatea şi încă nu ştii ce vrei poţi încerca ori un SEV (Serviciul European de Voluntariat) ori altele oportunităţi pe care le poţi citi aici.

2 comentarii

  1. Intotdeauna citesc cu interes postarile tale. Regret totusi ca am descoperit blogul tarziu. Acum realizez si eu ca multe din chestiile pe care le-ai mentionat le-am desconsiderat si eu la vremea respectiva si imi pare rau dar inca nu e prea tarziu. 🙂

  2. Merci Raluca.
    Cu siguranta niciodata nu e prea tarziu. Doar ca in perioada studentiei, de obicei, ai mai mult timp si oportunitati. Doar ca unii prefera sa mearga doar la petreceri, fara sa mai combine cu alte activtitati.

Lasă un comentariu