Câte ceva despre exploatarea de la Roşia Montană

În acest moment se vorbeşte destul de mult despre Roşia Montană. Faptul că Guvernul a creat un proiect de lege ce permite RMGC să fie cu acte în regulă pentru a face ceea ce ştie să facă. Proiectul nu a fost supus dezbaterii publice.

Voi încerca să fiu pe scurt şi concis. Eu sunt împotriva exploatării, fiindcă:

impactul asupra mediului va fi mai grav decât în cazul Roşia Poieni, unde există un crater uriaş şi nu s-a produs o ecologizare cum trebuie. În cazul Roşiei Montane vor fi raşi 3 munţi plus vom avea una din cele mai mari iazuri de decantare a subsanţelor chimice cu o suprafaţă de 367 de hectare.

Sursa foto

locurile de muncă – vor fi aproximativ 900 de locuri de muncă permanente pentru câţiva ani. Dar să nu uităm că RMGC şi primarul Roşiei sunt direct răspunzători de foametea din zona respectivă. Nimeni nu poate să deschidă o afacere şi nu pot fi investiţi fonduri, în afară de cel minier. Sincer îmi aduce puţin aminte de tehnicile comuniste.

contractul dintre Stat şi RMGC este secret. Suntem luaţi drept proşti fiindcă e prea complexă problema.

Statul va lua doar o parte din ceea ce există: aur şi argint. Însă sunt şi altele, cum ar fi uraniu, de care nu ştim dacă sunt ori nu incluse în contractul secretizat.

reducerea costului – orice corporaţie va încerca să reducă costul, în special asupra mediului. Întotdeauna se întâmplă aşa. Iar fiindcă Statul e prea slab să negocieze noi vom fi cei ce va trebui să plătim, ani ori zeci de ani după exploatare.

corupţia – voi spune doar atât: „Ia şi ne lasă!” Este vorba unei doamne, pe partea de HR, de la RMGC. A întins o bancnotă unui tânăr ce făcea un mic filmuleţ cu privire la Roşia Montană. Fiindcă era un inconvenient doamna a încercat să îl cumpere. Video e aici.

Mai multe despre impactele negative le puteţi afla aici.

Sursa foto

Dacă sunteţi din Iaşi puteţi participa la protest!

Un avertisment pentru cei care vor profita de pe urma exploatării de la Roşia Montană şi a cetăţenilor români: chiar dacă veţi începe exploatarea noi vom lupta şi mai mult. Chiar dacă veţi termina exploatarea nu vă vom uita!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s