Oportunitati pentru IMM-uri, pentru tineri

Se spune ca in Romania nu poti sa faci nimic. Fiindca Statul nu te ajuta, fiindca accesezi destul de greu banii europeni. Pe de o parte e adevarat. Ori era adevarat si acum lucrurile se schimba. Atat Guvernul Roman cat si UE ofera ceva oportunitati pentru tineri (de obicei cei sub 35 de ani) pentru a-si deschide, pentru a-si diversifica si pentru a creste o firma, un IMM.

Unele vor deveni active in curand, altele s-au finalizat, dar cu siguranta vor exista si din 2014. Altele ar trebui sa apara si inca nu au fost anuntate ori nu sunt clare. Oricum, va voi prezenta o lista cu oportunitati de finantari, de mentorat si legi ce pot fi in avantajul tau.

 

Sursa foto

Nu sunt expert asa ca orice sugestie e bine venita:

Mentorat/indrumare

Erasmus pentru tineri antreprenori – e un program de mentorat finantat de UE. Ideea e simpla – ai o idee de afacere ori o afacere de maxim 3 ani, vrei sa inveti, sa te dezvolti, completezi un chestionar online, alegi un mentor iar timp de maxim 6 luni (de obicei e de cate 3 luni) vei obtine sfaturi, sugestii si practica de la un antreprenor european cu experienta in domeniul ales. E incredibil de simplu de aplicat.

Start-Up Romania – este un proiect bazat pe mentorat, prin care tinerii care doresc sa-si deschida o afacere isi pot prezenta ideile pentru a gasi finantatori.

Formare profesionala in comert international 2012 – 2014
Ministerul implementeaza proiectul in cadrul programului Leonardo da Vinci. Perioada de implementare este septembrie 2013 – august 2014. Proiectul ,,Formare profesionala in comert international”, Leonardo Da Vinci are ca parteneri : Estonia, Suedia, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Croatia.
Detalii: http://www.aippimm.ro

Surse de finantare nerambursale

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri – e deja destul de cunoscut in Romania. Guvernul ofera maxim 10.000 de euro ce reprezinta maxim 50% din cheltuielile eligibile. Dar fiti atenti: impozitul, anumite dobanzi bancare si alte investii sunt considerate a fi neeligibile. Deci pe linga cei 10.000 de euro ai tai ar mai trebui sa ai in vedere cel putin 20% cheltuieli extra. Dar orice ban e bine venit. Iar daca ai rabdare si perseverenta, atunci, in timp, vei avea o afacere prospera.

 

Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice  si de afaceri – Programul are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri, precum si prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente. Pentru anul 2013, se estimează acordarea de AFN-uri unui numar de 200 de IMM-uri si deschiderea a 2 incubatoare noi, din care unul pentru infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri inovative.

 

Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata  – Obiectivul principal al Programului il constituie sprijinirea operatorilor economici, societati comerciale si societati cooperative prin facilitatea accesului la finantare in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice.

 

Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii – Obiectivele programului sunt numeroase, si pornesc de la extinderea Retelei Nationale a Ambasadorilor Antreprenoriatului Feminin si Retelei Nationale a Mentorilor pentru Femeile Antreprenor, continua cu dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor si cuprinde printre altele si cresterea standardului de viata şi a veniturilor proprii dar si schimburi de experienta intre femeie de afaceri si stabilirea unor legaturi parteneriale.

 

– Credite pentru IMM care angajeaza tineri – Ministrul Muncii, a anuntat ca intreprinderile mici si mijlocii care angajeaza tineri pot accesa bani de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Deja din 2014 vom vedea ce fel de beneficii vor fi.

 

Finantare pentru eco-inovare – Firmele interesate de protejarea mediului prin activitatile pe care le realizeaza pot depune proiecte pentru obtinerea de fonduri nerambursabile in cadrul Programului-cadru pentru competitivitate si inovare, lansat de Comisia Europeana. Programul finanteaza intreprinderile mici si mijlocii care au dezvoltat un produs, proces sau serviciu eco logic inovator, dar care se confrunta cu dificultati in privinta lansarii pe piata. Data-limita pana la care se pot depune proiectele este 5 septembrie 2013. Detalii: fonduri-europene-pentru-afaceri-ecologice-si-eco-inovare

 

Programul de Cooperare Elvetiano-Roman – obiectivele fiind: imbunatatirea mediului de afaceri şi a accesului la finantare al IMM-urilor. Prin program se acorda credite IMM pentru investitii. Valoarea maxima a creditului este de 100000CHF/IMM. Durata de rambursare este de 5 ani. Data de lansare: ianuarie 2014; Detalii: http://www.aippimm.ro

Programul Mihail Kogalniceanu – este un program multianual, pe perioada 2011-2013, care permite IMM-urilor accesarea unor linii de credit in valoare de maxim 400.000 lei/IMM/an.

 

Masura 312 –  Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microîntreprinderi – numai buna daca esti din mediul rural. Finantarea e destul de consistenta, intre 50.000 – 200.000 de euro, reprezentand maxim 70% din cheltuieli eligibile. Nici nu e chiar atat de greu de aplicat si sunt destul de multe cheltuieli ce pot fi considerate eligibile (exceptand TVA-ul)

Oportunitati/beneficii legislative

– Programul SRL-D (intreprinzator debutant) – tanarul antreprenor care acceseaza programul SRL-D este scutit de: plata taxelor de inmatriculare la Registrul Comertului; plata taxei de inregistrare a microintreprinderii; plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial; scutire la plata asigurarilor sociale pentru angajati; garantii pentru accesarea creditelor.

– Daca esti student poti beneficia de beneficii si scutiri, prin HG nr. 166/2003, cum ar fi: tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale; taxele si tarifele pentru operatiunile de inmatriculare efectuate Oficiul National al Registrului Comertului; taxele si tarifele pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la constituire; taxele si tarifele pentru obtinerea de la administrati publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent; tarifele pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei Partea a IV-a, a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal; taxa de timbru pentru activitatea notariala, in cazul actelor a caror incheiere in forma autentica este obligatorie, mai exact cand printre bunurile subscrise ca aport in natura la capitalul social se afla un teren, cand forma juridica a societatii comerciale implica raspunderea nelimitata a asociatilor sau a unora dintre ei pentru obligatiile sociale sau cand societatea comerciala se constituie prin subscriptie publica.

Facilitati acordate angajatorilor – daca ai deja o firma, esti la inceput ori ai nevoie de anagajati dar nu prea ai bani, poti obtine, aproape gratuit, anagajati, daca sunt de la ANOFM. De aceste facilitati stiam inca din perioada liceului, doar ca acum s-au diversificat putin

Cu siguranta sunt alte surse de finanatare ori vor fi din ianuarie 2014. Citisem la un moment dat ca Guvernul pregateste o noua lege pentru stimularea IMM-urilor. Unele din schimbarile majore ar fi: – Facilitati pentru microintreprinderile si intreprinderile mici pentru primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comerţului: scutirea de la plata impozitului pe venitul realizat in anul fiscal de referinta, cu obligativitatea mentinerii activitatii si a obtinerii de venituri din exploatare pe o perioada de minimum doi ani dupa obtinerea facilitatii;
– pentru forta de munca angajata cu norma intreaga pe durata nedeterminata: reducerea cu 50% a contributiilor de asigurari sociale pentru maximum 4 angajati cu varsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, pentru acelaşi numar de lucratori necalificati cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, iar pentru persoanele aflate in somaj pe care le angajează sunt scutite de la plata de contributii de asigurare sociala pentru primii doi ani de activitate in cadrul aceleiasi intreprinderi.

– Intreprinderile mici si mijlocii sunt scutite de la plata impozitului pe profitul realizat in anul fiscal de referinta, cu obligativitatea reinvestirii integrale a acestuia in urmatorul an fiscal, in acelasi sector/ aceleasi sectoare de activitate;

Desi sunt destule avantaje, cel putin mult mai multe decat in urma cu ceva ani, ideea e ca trebuie sa muncesti, sa speri si sa ai rabdare. Daca urmaresti modelul capitalist balcanic, ca trebuie sa castigi un sac de bani peste noapte si nu conteaza ce trebuie sa faci pentru a-l obtine, atunci…cu siguranta vei esua. Daca nu acum, in timp. Ca Becali!

Reclame

Un comentariu

  1. 1, pentru care s-a acordat scutire de plata. Oficiul registrului comertului de pe langa tribunal este obligat ca la primirea cererii de inregistrare a mentiunii de cesiune sa solicite dovada privind plata sumelor pentru care s-a acordat scutire, la nivelul taxelor si tarifelor in vigoare la data efectuarii platii. Din punctul de vedere al juristului, eu cred ca este o norma extreme de saraca si ar trebui imbunatatita si cu alte legi prin care sa se dea o sansa tinerilor din Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s