Esti absolvent? Nu ai vrea o indemnizatie de somaj?

Daca ai absolvit o forma de invatamant, de la profesional pina la doctorat, si inca nu ti-ai gasit un loc de munca ar fi indicat sa apelezi la indemnizatia da somaj pe care o ofera Statul. Desi suma e relativ mica, 250 de lei pentru 6 luni, totusi sunt niste bani. Iar cand nu ai o sursa de venit propriu, orice ban e bine venit.

Cautand mai multe informatii, am dat peste urmatoarele informatii:

– daca nu ai alte surse de venit, ori daca ai insa e mai mica de 500 de lei pe luna, poti beneficia de indemnizatie.

– poti beneficia de indemnizatie daca te inscrii in maxim 12 luni de la absolvirea unei forme de invatamant.

– pot beneficia de indemnizatie si persoanele care au beneficiat de o forma de educatie de la furnizori acreditati legali (poate se refera la: bona ori beneficiarii unei burse Erasmus?).

– daca in maxim 60 de zile nu ai gasit un loc de munca ori nu te-ai inscris la o foruma de invamant/specializare te poti inscrie la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a beneficia de indemnizatie.

– poti obtine indemnizatia de fiecare data cand absolvi o forma de invatamant. Dar doar o singura data pe absolvire. De exemplu, dupa ce ai absolvit Facultatea de Matematica, te inscrii pentru indemnizatie si o primesti, dupa un an de zile te inscrii la master, dupa abosolvirea masterului poti obtine o alta indemnizatie.

– daca reusesti sa te angajezi in perioada de 6 luni continuui sa primesti cei 250 de lei lunar, pina la terminarea perioadei, ba chiar si o prima de incadrare de 500 de lei. Prima se dubleaza daca locul de munca e la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea de domiciliu ori de 7 ori mai mare (3.500 lei) daca iti schimbi domiciliu pentru a munci.

Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa te inregistrezi la agentia judeteana cu urmatoarele documente:

–  actul de identitate, in original;
– actele de studii si de calificare, in original si in copie;
– adeverinta medicala din care sa rezulte ca esti clinic sanatoas sau apt de  munca ori ca ai eventuale restrictii medicale;
– acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca nu realizeazi sau ca realizezi venituri din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munc in vigoare.

Toate bune si frumoase. Desi eu am cateva curiozitati: 1. Daca am beneficiat de un stagiu SEV (Serviciul European de Voluntariat) beneficiez de o indemnizatie?

2. Daca am beneficiat de o bursa Erasmus pentru tineri antreprenori beneficiez de o indemnizatie?

3. Poate alt cineva, o ruda de exemplu, sa ridice in numele meu indemnizatia? Daca da, atunci cum?

4. Ar putea sa imi puna banii pe card, lunar?

5. Care sunt furnizori de servicii specializate, acreditati prin lege?

Am trimis un e-mail si sper ca aceasta institutie a Statului sa imi raspunda mai repede de 2 luni.

Pentru mai multe informatii si clarificari e indicat sa viziatati site-ul ANOFM. Acest articol se doreste a fi doar o mica introducere.

Reclame

13 comentarii

 1. Sunt absolventa de liceu 2012 fara bacalaureat, am dreptul la somaj, dar in aceasta perioada am ramas insarcinata,urmand sa nasc in ianuarie 2013. Doresc sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de mame eu fiind in somaj in acea perioada si care ar fi valoarea indemnizatiei de mama avind in vedere ca am fost eleva si nu am fost angajata Raspuns: Numai daca indepliniti conditiile de acrodare a ei prevazute de OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, puteti beneficia de indemnizatie crestere copil Art. 2 – OUG 111/2010 modificata prin OUG 124/2011 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi: a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara; b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara. (1^1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. (3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.

 2. Buna ziua. Mai am o intrebare si anume: daca am luat somaj dupa facultate mai pot lua si dupa terminarea masterului? doamna de la ghiseu mi-a spus ca numai pot beneficia deoarece am luat odata dupa terminarea facultatii si este aceeasi forma de invatamant adica invatamant universitar. multumesc anticipat!astept raspunsul dvs

 3. @danisa: daca doamna nu doreste atunci e bine sa mergi cu acest document la dumneaei – http://www.anofm.ro/node/2193
  Stii cum e in Romania cand vine vorba de legi, nu? O data la cateva luni, ori 2-3 ani se schimba legislatia. Probabil nu stie de modificari ori nu a avut de-aface prea des cu situatii ca ale tale.
  In documentul pe care ti l-am dat spun: Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
  Dar, trebuie sa te inregistrezi in maxim 60 de zile la o agentie de ocuparea fortelor de munca, poti primi indemnizatia dupa 60 de zile de la absolvire, dar sa nu depasesti termenul de 12 luni.
  Oricum listeaza documentul si aratai doamnei. Atunci nu va mai avea ce sa zica.

 4. Buna. Am intrebat si raspunsul a fost acelasi :fiind vorba de aceeasi forma de invatamant numai pot beneficia de somaj. Adica facultatea si masterul sunt aceeasi forma de invatamant in opinia lor. whatever ..ms oricum :)O zi frumoasa!

 5. @denisa: ai fost cu documentul? Daca nu merge sa vorbesti cu doamnele de la ghiseu trimite un e-mail la AJOFM, in care sa ti se spuna exact, dupa care mergi cu e-mail-ul printat. Daca nu merge nici asa atunci apeleaza la directorul de acolo. Nu te lasa. Se poate chiar sa ajuti destul de multa lume daca vei lupta putin. Sa nu mai spun ca vei primi si niste bani, lunar.

 6. buna. ai cumva un raspuns la intrebarea 1. Daca am beneficiat de un stagiu SEV (Serviciul European de Voluntariat) beneficiez de o indemnizatie? eu amparcurs maxima perioada de stagiu de un an.
  mersi

 7. Luc: din pacate nu am primit nici eu vreun raspuns. Desi am trimis e-mail-uri şi am vorbit cu Agenţia din Botosani. Poate s-a mai schimbat ceva ori poate Agentia din orasul tau iti va oferi indemnizatia. Incerca. Daca primesti un raspuns pozitiv sa ma anunti si pe mine 🙂

 8. -) mersi.
  si eu am facut ceva research inca de acum cateva luni de cand m-am intors din stagiu, negasind un loc de munca. din cate stiu, voluntariatul european se pune la vechime si deci, poti obtine indemnizatie de somaj, insa nu am gasit pe nimeni sa-mi confirme acest lucru pana acum. de aceea tot trimit mailuri si intreb in toate partile. eu am facut deja toate demersurile in Prahova. am fost la ANOFM si au dat din umeri, au zis ca nu au auzit de EVS, ca nu au mai intalnit asa ceva si ca nu stiu nimic. cu toate astea, m-au indrumat sa incerc, sa trimit dosar si am ajuns si la AGOFM Bucuresti unde am depus toate documentele necesare pentru ca ei sa le transmita mai departe in Franta unde am facut eu stagiul. Ag Nat din Franta (sau orice tara host EVS) trebuie sa emita un documente tip (dureaza 3 luni pana sa ti-l emita!!!) pe care ti-l trimite pentru ca tu mai apoi sa fii eligibil pentru a primi somaj in tara ta. problema este ca si cei de acolo (Franta in cazul meu) solicita niste documente care nu se incadreaza in EVS (asta denota ca cei de acolo sunt in pom). de aceea vreau sa aflu procedura speciala ptr EVS, dc exista intradevar
  dc mai afli ceva, let me know.

 9. Buna ziua! As dori sa stiu daca ma pot inscrie la somaj dupa terminarea studilor de facultate iar apoi urmeaza sa nasc in octombrie? Este ok? As primi indemnizatia de crestere copil?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s