Cât de slavică e limba română?

Dacă te-aș întrebat dacă te simți slav ori latin, îmi vei răspunde în mod automat: latin. E și normal, atunci când avem 71,66% elemente romanice și doar 14,17% slave. Plus la școală suntem învățați că suntem urmașii lui Traian și Decebal, iar româna (ori dacoromâna) e una din cele 6 limbi latine din lume.

Dar câți dintre voi știți că până în secolul al XIX-lea limba română avea mult mai multă influență slavică, decât acum. Fiindcă boierii au considerat că nu mai suntem orientali ci trebuie să fim latini au schimbat alfabetul chirilic în unul latin, au luat dicționarul francez și italian și l-au integrat în cel român. Avem cuvinte ca merci ori pardon ori vis-a-vis și tot așa. Nu mă crezi? Atunci e bine să citești cartea De ce e România altfel? și să verifici câteva statistici: 22,12% cuvinte franțuzești și 3,95% italiene (deși acestea au fost aduse în ultimele decenii, fiindcă sunt peste un milion de români în Italia). 

Eu nu zic că nu suntem latini ori că ar trebui să revenim la un limbaj slavic. Dar nici nu e bine să ignorăm istoria și influența slavică și balcanică asupra țării și poporului.

Plus, cred că în mediul rural (la țară) oamenii folosesc mai multe cuvinte slavice decât în mediul urban (la oraș).

Și cum a fost influențată limba română/dacoromâna de cea slavică? E foarte simplu: – migrațiile slavice, care la Nord de Dunăre au fost integrați și am împrumutat de la ei ceva expresii

– Bulgaria – a avut o influență destul de mare asupra limbii și formării Valahiei (Țara Română). Fiindcă la un moment dat era o țară destul de puternică am împrumutat câte ceva de la ei: 2,6% (actual). Deși ei ar fi responsabili pentru faptul că am trecut la alfabet chirilic.

– chirilica – români sunt creștini ortodocși iar ortodocși au de obicei alfabet chirilic (rușii, ucrainienii, bulgarii etc.). Iar până în 1860 am avut alfabet chirilic. Folosit în special în Biserică și în documentele oficiale. Multe cuvinte ce au legătură cu Biserica și religia au origine slavică.

– vecinii noștri – care nu au fost prea drăguți și au încercat să ne asimileze. Unele au pătruns, în special în comunitățile de la granițe ori unde minoritățile etnice erau suficient de numeroase pentru a ne influența.

– Rusia – a avut un impact destul de mare. Atât în perioada Evului Mediu și nu numai. Să nu mai vorbim de perioada comunistă.

Un alt aspect interesant e că am împrumutat din slavă sufixele -„eala”, -„ean” și prefixele „ne”-, „raz”-.

Nu trebuie să ștergem o parte din istorie doar fiindcă nu ne convine ori fiindcă considerăm că ar putea să ne influențeze negativ. Am făcut de mai multe ori aceste greșeli și ne-a costat. De exemplu domnitorul Alexandru cel Bun, sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor scrise până atunci cu litere latine, introducând, în loc, alfabetul chirilic și limba slavă, pentru a împiedica răspândirea catolicismului în țară. Deci nu vom ști ce procentaj din limbaj era latin, fiindcă am distrus dovezile.

Chiar dacă româna a avut influențe din mai multe țări și limbi asta nu înseamnă că noi nu am avut un impact asupra lor. Dar fiindcă multe documente istorice s-au pierdut, iar unele țări au mai mult naționaliști decât ar trebui, nu putem decât să speculăm.

Ar fi fost interesant dacă am fi păstrat cuvintele slave și ar fi evoluat în mod natural. Astfel românii ar fi înțeles atât limbile latine cât și cele slavice. Am fi putut să înțelegem rusa în aceeași măsură în care înțelegem italiana.

Oricum, limba română e una specială. Să ai cuvinte latine și slavice și să sune firește, e ceva.

O discuție interesantă și lungă intitulată Cultura română – o cultură slavă?

Câteva exemple de cuvinte slavice: da, ba, nevastă, prieten, ceas, grădină, boală, muncă, dragoste, război, bogat, drag, prost, a citi, a vorbi, a plăti, iată, prea, Iisus Hristos, Duhul Sfânt, evanghelie, răstignire, sfânt, greșeală, a izbăvi, slujbă, spovedanie, duhovnic, hram, praznic, milă, blagoslovenie, a izbăvi, a sluji, mucenic,proroc, rob, temniță, potrivnic, iad, rai.

Acest articol e doar o observație proprie, în urma documentării de pe unele site-uri, forumuri și cărți. Cel mai bine e să citiți câteva cărți ce tratează istoria românilor și a României.

Sursa foto

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s