Ce poţi face în România, te întrebi

Până la urmă nu e ca în Germania ori ţările scandinave unde Statul are grijă de tine (de la asistenţă socială până la aţi construi o nouă casă, dacă îţi va fi distrusă). Unde ai salarii foarte mari iar în unele meserii obţii mai mult respect decât aici (cazul medicilor). Iar în România infrastructura e de proastă calitate, câinii sunt peste tot, corupţia, ţigările şi cafeaua sunt bine înrădăcinate în cultura noastră. Un salariu minim pe economie ce e de râsul curcii, impozite și taxe mari, pe care, de obicei, oamenii din clasa de mijloc și mică le plătesc de le sar capacii. Avem un președinte care a ținut cârțile în mână de Parlamentul a vrut să îl de-a afară iar acum sunt destul români care deja așteaptă să nu îl mai vadă.

Avem politicieni care nu sunt băgați în închisoare, orice am face. Vor să schimbe Constituția să le fie lor bine. Să nu mai împartă puterea, în special cu Președintele ori cu Guvernul.

Franța, Elveția și Anglia își bat joc de noi, câteodată făcându-ne ori hoți ori țigani ori că le vom fura locurile de muncă. Iar Statul, asociațiile de români din țările respective și românii din țară ori tacă ori schiaună puțin, dar fără efect. Dacă Guvernul ar da în judecată toate țările ce nu ne respectă, acum, nu numai că nu am fi fost nevoiți să ne împrumutăm de la FMI, dar am fi contribuit cu bani la salvarea Greciei. Dar mai bine e să nu supărăm marile puteri, nu? Dacă ei zic că noi mâncăm căcat, înseamnă că e adevărat, nu?

Aproape jumătate din populație e în mediul rural (la țară), vreo 2-3 milioane de români muncesc în alte țări pentru a trimite ceva bănuți pentru un viitor puțin mai bun pentru copii lor. Mulți copii crescând fără un părinte. Ori acei copii au fițe/aere de nu îți vine să crezi.

Fetițe și băieței frustrați pe viață și societate, mâncând shaorma de ca și cum ar fi o friptură la un restaurant, neștiind să vorbească corect limba română, jignesc, discriminează, cer respect într-un mod manelar, fără să ofere nici un minim de respect față de familie, societate și oameni. Dau vina pe părinți ori pe Stat fiindcă ei nu trăiesc ca în Germania ori Danemarca, dar când aud de muncă și respect li se face pielea găină. Să nu mai spun de voluntariat, contribuind activ în comunitate.

Ce poți face într-o țară unde sistemul de învățământ, liceal și universitar, au eșuat în așa hal încât ori se bagă camere de filmat pentru a forța tinerii să tocească ori dacă plătești suficient de bine poți avea chiar 10 la liciență și în anii dinaintea ei. Unde studentul e văzut, în general, ca o sursă de bani iar studentul vede în Universitate doar o diplomă ce trebuie să o obțină și niște anii de distracție pe banii părinților ori ai Statului.

Ce poți face într-o țară un individ ca Gigi e privit ca un model de succes în afacere și politică. Iar dacă e închis atunci lumea protestează.

Indivizii care în anii 90’ au fost suficienți de “deștepți” încât să fure cu nerușine, cât mai mult. O duc bine, nu? Sunt respectați, nu?

Poporul preferă să ascultă de Biserică. Care e homofobă, xenofobă, în unele cazuri, te discriminează dacă nu contribui suficient. Preferă să contruiască biserici decât să contribuie și să ajute comunitățile. Întotdeauna au dreptate iar toți cei care spun alt ceva ori sunt niște atei, sataniști, niște necredincioși ce vor arde în Iad fiindcă au o părere ori un comportament ce nu e pe placul lor. Ascultăm de preoți care fac ceea ce doresc dar sfătuiesc să facem opusul. Suntem o țară profund religioasă (ceea ce nu ar fi rău) dar când vine vorba de respect, muncă și să ajutăm pe cei care au nevoie….exact. Se miră de ce nu mai merg tinerii la biserică, la slujbe. De ce ar face-o? Trebuie să contribui, financiar, doar de dragul ” gurii satului” ori să nu vorbească țațele despre tine. Fiindcă viața lor se înjârte în jurul bârfei și ce poate fi mai delicios decât omul ce nu a dat suficienți bani la preot?

Suntem un popor care preferă să bărfească, să lenevească și să dea vina pe alții pentru propriile necazuri. Îi catalogâm pe cetățenii români de etnie maghiară ca fiind niște bozgori ce vor să ne fure o parte din țară. Iar pe cetățenii români de etnie rromă îi facem țigani împuțiți, hoți, le spunem copiilor că țiganii îi vor fura, dacă nu sunt cuminți. Și cu toate astea vrem respectul țărilor occidentale.

Avem cetățeni români de etnie maghiară ce vorbesc despre autonomie și de crearea unei mici Ungarii în interiorul țării ca și cum ar fi un drept de-a lor. Avem o țară vecină, Ungaria, ce își cam bagă coada în problemele interne ale țării iar politicienii români și sistemul juridic le permit să facă declarații ori insulte adresate României și românilor.

Credem că dacă le oferim minorităților naționale câte un loc în Parlament suntem toleranți și îngăduitori cu ei. De ca și cum ei nu ar putea să contribuie țării și comunității. Ca și cum nu ar trebui să existe politici publice locale dedicate lor ori să facă parte din procesul decizional local. E suficient să le oferim un loc în Parlament și să îi ascultăm doar când avem nevoie de ei, la vot ori alianțe.

Dacă avem inundații iar militarii se străduie să salveze casele, animalele și oamenii, sătenii preferă să se uite la ei, eventual cu un pahar de țuică în mână. Iar după dau vina pe Stat fiindcă ori nu îi ajută suficient ori nu le construiesc casa.

Jignim femeile, le batem (dacă ne sunt soții/partenere), le insultăm pe stradă, ca și cum ar fi o bucată de carne. O parte consideră că e normal, așa stau lucrurile. Iar ele la rândul lor își varsă frustrările și necazurile pe noi. Iar cercul vicios continuuă și continuuă.

Ne educăm copii ori prin bătaie ori prin jigniri, să le fie frică de noi. Cerem să ne respecte, să depindă de noi până când vom muri și eventual vor primi un apartament ori o bucată de pământ. Nu vrem să îi învățăm să fie independenți și să îi iubim fără să le cerem ceva înapoi. Să avem răbdare cu ei, să îi învățăm iubirea de carte ori să le susținem necondiționat visurile și aspirațiile. De ce am face-o? Noi i-am făcut, noi îi ucidem. Sunt ai noștri și ei sunt obligați să facă ce vrem. Doar așa a funcționat de sute de ani, de ce să nu funcționeze și acum, nu?

Vrem drumuri mai bune, străzi mai curate, câini mai puțini ori aproape inexistenți iar parcurile și copacii verzii să fie ceva normal pentru noi. Dar noi cu ce contribuim? Cu gunoi aruncat pe stradă? Cu ruperea copaciilor tineri, fiindcă așa suntem șmecheri și dăm dovadă de forță. Aruncăm pui de câini la gunoi, fiindcă ne este milă să ne castrăm câinii. Să nu mai vorbesc de adopția câinilor vagabonzi. Reciclăm doar când ne amintim că plasticul nu e hărtie iar containărul să fie la 2 pași de noi. Aruncăm în rău/lac/izvor gunoi și ne întrebăm cum de am prins o bucată de bocanc și nu un pește sănătos și mare.

Investim în alcool și în bilete LOTO, crezând că poate va da norocul peste noi și vom avea tot ce ne dorim.

În loc să muncim, să respectăm și să credem că ne va fi mai bine, ce facem?

Ne întrebăm ce putem face în România.

Nicăieri nu e ușor și nimeni nu e obligat să ne ofere bani, statut, putere, femei/bărbați etc..

Reclame

2 comentarii

  1. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în România este să te duci să-ți faci un pașaport, să ceri o viză, dacă este cazul, iar apoi să emigrezi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s