Vama Veche și gazele de șist

Se pare că Vama nu scapă de necaz. Dacă în ultimii ani a devenit extrem de popular în rândul tinerilor, care nu ascultă neapărat rock/metal/punk, acum a venit timpul să fie cumpărată, să zicem, pentru a exploata gazele de șist. Dacă se vor găsi. Dar nu e singura zonă, fiindcă Chevron, caută în toată regiunea Dobrogea aceste gaze.

De ești în România cu siguranță ai auzit, ceva-ceva, despre acest subiect. De la începutul lunii mai se vorbește. Se protestează (atât românii cât și bulgarii) iar dacă Guvernul nu va asculta de vocea celor ce protestează se va ajunge ca și în cazul Roșiei Montane: mai bine de un deceniu de manipulări, încercări ilegale de exploatare ori de împingere a unor documente, sute de proteste și eventual unul ori mai multe documentare. Plus bile negre pentru cei de la putere.

Dacă nu știi totuși de ce se face atât de multă gălăgie îți voi spune: se extrage de la adânci foarte mari, unde gazul e în roci, iar pentru a fi extrase se folosește o metodă numită fracționarea hidraulică. Se bagă un lichid ce conține vreo câteva sute de toxine, sub presiune, pentru ca gazul să iesă la suprafață. Doar ca apa e afectată. Destul de multe ori în loc de apă la robinet va fi gaz (da, poți să faci carofi prăjiți la robinet) și desigur mediul e afectat. Nu la fel de mult cum afectează cianura, dar pe aproape. Americanii se luptă cu această problemă de 2010, când autoritățiile au început să asculte. Dar companiile/corporațiile nu au nici un interes să asculte ori să protejeze mediul, decât dacă legea cere.

Dacă Guvernul și/sau Parlamentul vor ignora efectele nocive și vocea celor ce protestează nu doar că Vama, plus multe alte locații de pe litoralul român vor avea sonde și miros de gaz în apa potabilă, dar foarte multe zone protejate vor suferi, atât în România cât și în Bulgaria.

Sunt și alte state din UE care au astfel de probleme. Cum ar fi în Polonia, dar ei sunt învățați să muncească pentru drepturi lor, chiar dacă sunt un sat.

Să fie aceasta o parte din viitorul litoralului român?

Chevron-gaze-de-sist-web

Sursa foto

Destul de posibil, dacă vom accepta orice fără să ne informăm și să luăm atitudine.

Dacă nu ai fost până acum în Vamă ar fi bine să dai o tură. Să nu regreți că nu ai fost, atunci când nu va mai fi.

Un documentar foarte bun pe această temă: Gasland

P.S.: Dobrogrea nu e singura regiune. Sunt mai multe în Romania.

Anunțuri

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s