De vrei să vizitezi Polonia – câteva link-uri

De fapt, de vrei să vizitezi orice țară e bine să deții cât mai multe informații posibile. De obicei le obții de pe Wikipedia și de pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe. Dar polonezi au propriile lor site-uri. Unul din cele mai interesante e acesta – http://www.foreignersinpoland.com/index.html

mapa

Sursa foto

Găsești video despre cum să vorbești și pronunți, feluri de mâncare + rețete, ceva oferte de lucru, o mini listă cu Do & Don’ts (ştiaţi că: persoanele sub 18 ani, după ora 22:00, nu au voie să fie afară, fără un tutore), un forum și mult mai multe. Unele sunt în construcții. Designul simplu ma atras.

Alte site-ur ajutătoare ar fi: http://wikitravel.org/en/Poland

http://www.staypoland.com/

http://www.mapofpoland.net/

http://www.inyourpocket.com/poland

http://www.polskibus.com/ – au oferte foarte bune. De exemplu din Gdansk până în Varșovia un bilet poate costa într 7 – 50 zloți. Depinde când îl cumperi.

http://www.trojmiasto.pl/ – dacă vrei să vizitezi Gdansk, Sopot ori Gdynia e esenţial. E un site cu știri, evenimente şi cam tot ce e interesant. Da, e în poloneză, dar Chrome o poate traduce în română, dacă vrei.

http://www.jakdojade.pl – face conexiuni între punctul A și B, cu mijloacele de transport dintr-un oraș. Foarte eficient.

Rezervaţii naturale – oraşe turistice – au site-uri şi în engleză. De exemplu – Gdansk  http://www.en.gdansk.gda.pl/  ori Białystokhttp://wrotapodlasia.pl/en/ unde sunt cele mai multe rezervaţii din Polonia şi unele din cele mai mari şi vechi din Europa. Site-ul cu rezervaţii e incredibil de complex şi în multe limbi.

Oamenii: nu sunt chiar atât de multe diferențe între noi şi ei, cum ar fi între români și nemți. Desigur limba….fiind slavică..e complicată. Sunt unele asemănătoare, cum ar fi „tranvai” și „curva” fiind printre foartele puține ce le vei înțelege.

Găzduire: de vrei să stai gratuit, câteva zile, îţi crea cont pe couchsurfing. Poţi găsi persoane care să îţi arate oraşul, gratuit, poţi să cunoşti alţi străini şi să vorbeşti în limba engleză (polonezii nu prea vorbesc în engleză). Ori…hosteluri.

Wifi gratuit – unele oraşe (cum ar fi Gdansk şi Gdynia) oferă gratuti, în centrul oraşului. Nu trebuie parolă.

Centre de informaţii turistice – pot să îţi ofere cel puţin o hartă a centrului vechi, fiind şi gratuit.

Pentru sfărşitul articolului, un mic documentar de 10 minute.

În mare, cam atât.

Curiozităţi?

P.S.: cu altă ocazie voi scrie unul ori mai multe articole cu şi despre Polonia, polonezi, Gdansk…experienţa mea în general. Mai am o lună.

Reclame

5 comentarii

  1. Bravo Razvane! 😀 chiar ma interesa un astfel de articol, foarte util. S-ar putea sa mai intelegi si cuvantul „pizda”, care inseamna acelasi lucru ca si in romaneste.

    P.S.: Ce inseamna: Na Zrowie? :))

  2. Merci Alex. Cu privire la pizda, sa fiu sincer nu l-am folosit si nici auzit. Poate fiindca au un limbaj atat de complicat incat uneori nici nu ma stresez sa ii ascult.
    Vrei sa spui „Na Zdrowie”? Inseamna Noroc. Ca in rusa 😀

  3. Chiar foarte util si pot confirma cele spuse pentru ca am folosit cateva dintre ele :D…atat imi pare rau ca n-am apucat sa merg in Gdansk 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s