Viitorul Europei, pe youtube

Din când în când mai caut pe youtube cum țările europene au fost ori vor fi. Sunt pasionat de politică și istorie, deci pentru mine e o plăcere. Dar dacă vrei să începi o discuție cu o tipă despre acest subiect….să zicem că nu e un început de discuție recomandat (politica ori istoria).

Cele mai multe videoclipuri arată viitorul Europei într-o continuă schimbare. Nu mă refer că UE se va extinde iar, în timp, noi vom deveni o mare familie unită și fericită. În nici un caz. Sunt războaie. Țări puternice, precum Germania, Rusia și Turcia care declară război și căștigă ceva teren ori pierd. Unele țări se unesc, altele dispar. Desigur România dispare fiindcă Ungaria (în primul rând), Bulgaria, Turcia ori Rusia cuceresc ori cea mai mare parte din teritoriu ori fiecare opține câte o părticică. La un momentan dat există o parte din Românie, în mare Moldova și ceva din Republică, fiind denumit Gypsy-Romanian Kingdom. Desigur nu suntem singura țară care pierde. Săracele țări mai mici,cum e Luxemburg ori Belgia, sunt înghițite cu totul.

Videoclipurile stârnesc un oarecare sentiment naționalist. În special dacă faci parte din țara care pierde teritoriu.

În realitate lucrurile stau altfel. Cele mai multe țări europene fac parte din NATO. Uniunea oferă o stabilitate și siguranță cu care greu se va renunța. Deși există o criză (economică și politică) totuși „e mai bine să faci parte dintr-un club decât să stai deoparte” (citat de la premierul Zoran Milanovic – Croația).

Un război cu Rusia ori cu Turcia e aproape imposibil. În primul rând vor pierde. Anglia și Franța investesc îngrozitor de mulți bani în armată.

E posibil ca unele țări, din UE, să se unească și să devină una. Dar nu prea văd în viitorul apropiat să se întâmple așa ceva. Se pune mai mult accent pe importanța regiunilor și a recunoașterea etniilor naționale.

În mare, cei care creează astfel de video speră la un război și crearea unor noi țări. Ori revendicarea unor teritorii. Dar realitatea e alta. Siguranța și stabilitatea sunt mult mai importante decât război. Plus UE există pentru a preveni un nou război mondial. Europeni, tot timpul cu războiul și coloniile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s