Finanțările Primăriei Iași pentru ONG-urile locale

Recent Primăria Municipiului Iași a făcut apel adresat organizațiilor nonguvernamentale din Iași pentru 2 tipuri de finanțări nerambusabile: cultură și unul general (social, tineret, educație și sănătate). Toate bune și frumoase. Dacă se dorește a fi o viitoare capitală europeană a culturii ori o capitală regională respectată trebuie să încurajeze dezvoltarea societății civile locale și susținerea proiectelor pentru cetățeni, nu?

Poate fiindcă urmăresc de ceva timp programele de finanțare de la nivel european/național și am o idee generală cum ar trebui să se desfășoare un asftel de apel și am rămas stupefiat când am văzut anunțul. De ce? Fiindcă are foarte multe greșeli, ori mai bine zis lipsuri: 

– nu există un ghid și ceva formulare pe care să lucreze ONG-urile. Nu există criterii de eligibilitate a unor costuri. Deși pe site-ul oficial scrie că se oferă maxim 60% din suma totală, nu se specifică ce cheltuieli sunt eligibile. Dacă sunt necesare ceva documente pentru a demonstra că organizația e încă activă. Iar acolo unde sunt ceva documente pentru societatea civilă nu înțeleg care sunt valabile pentru acest apel.

– se anunță cu cel puțin 2 luni înainte apelul (nu cu 11 ori 18 zile înainte).

– sumele de 80.000 de lei (cultură) și 100.000 de lei (celelalte domenii) sunt prea mici, din punctul meu de vedere. Pentru a avea un real impact local, pe termen lung, cred că sumele trebuie să fie ceva mai mari. Înțeleg că nu sunt bani și în mare sunt obligați să ofere finanțare nerambusabilă, fiindcă legea cere asta. Și nici nu pot compara cu alte județe ceva mai dezvoltate (Suceava, Sibiu, Brașov, Cluj și altele) fiindcă nu cunosc situația. Sincer să fiu nici nu m-a interesat.

– obținerea banilor: nu se specifică dacă banii vor fi transferați cu o săptămână înainte de proiect ori după 6 luni după finalizarea proiectului. Teoretic e bine cu câteva săptămâni înainte. Așa se procedează la nivel profesionist.

– date de contact: un e-mail ori un număr de telefon. Ori cel puțin un nume pentru a da search pe google ori Facebook. Să pun întrebări. Nimic.

Când mă uit la mesaj parcă văd ceva scris din obligație și la comandă. Știu că au avut finanțare și anii anteriori. Există o oarecare colaborare cu mediul asociativ și nu pe bază de nepotism ori clientelă. Există o Comisie a ONG-urilor ieșene care încearcă să aibă un parteneriat real cu instituțiile locale și nu numai. Sunt măsuri pentru a fi confirmat ca viitoare capitală europeană culturală (cum ar fi FIE 2013 Iași). Dar când văd un semi comunicat de presă aruncat pe un site oficial doar pentru a-și bifa lista de obligații anuale….devin puțin dezamăgit de profesionalismul și transparența unora.

Nu dau vina pe primar ori vreun departament. Poate așa merg lucrurile de ani buni (și cred că așa și este). Dar atunci când ai tupeul să ceri ceea ce cere Primăria, CL și CJ cel puțin pot oferi impresia de profesionalism și transparență.

Scurt studiu de caz

Cum văd demararea unui proiect/eveniment acceptat de Primăria Iași.

În primul rând poate cunosc ceva persoane astfel știu ce documente să obțin și care sunt criteriile eligibile.

Voi demara un concurs de fotografie locală.

Numele proiectului: Iașul prin ochii elevilor.

Public țintă: elevi pasionați de fotografiat și cultura/istoria orașului.

Perioada: octombrie – decembrie 2013.

Obiective: 1. Promovarea în rândul tinerilor importanța monumentelor istorice și naturale.

2. Susținerea inițativelor elevilor de a promova fotografiatul.

Bugetul: minim 7.000 lei.

Voi considera că 30% din proiect va fi salariul meu (pe care nu îl voi primi, deci va fi o parte din cofinanțare), 10% laptopul pe care îl voi pune în folosul proiectului (cofinanțare), 40% unul ori mai multe aparate de fotografiat profesionist, 10% premii în produse și 10% materiale necesare.

Și tot așa….

Sper totuși să existe puțină transparență privind selecția proiectelor. Ori cel puțin care vor fi proiectele acceptate. Așa cum e normal și european.

Anunțuri

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s