Intoleranța la gluten

În primul rând vreau să menționez că glutenul este un fel de proteină vegetală ce se găsește în anumite cereale.  Pe lângă gluten în cereale mai există: prolamină, albumină și globulină.

Intoleranța nu înseamnă alergie. Dacă o persoană mănâncă o felie de pâine nu înseamnă ca se va înroși și fața se va umfla ca un balon. Dar efectele diferă de la persoană la persoană. Una din colegile mele (franțuzoaică) e intolerantă la lapte. Deși din când în când încearcă produse ce conține lapte ori derivate, are mici pete pe corp care devin din ce în ce mai accentuate atunci când mănâncă. 

Glutenul denumește proteinele conținute în grâu, orz, ovăz, secară, alac și hibrizii acestora. Proteinele acestor cereale sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat această intoleranță alimentară. Nu sunt toxice pentru organismul uman afectat următoarele: qinoa, hrisca, popcorn, mălai, mei, pâine, cereale, biscuiți și paste din proumb, orez, cartofi, soia, tapioca și in.

Organismul persoanei cu intoleranță, numită și celiachia, se apǎră de gluten prin formare de anticorpi. Celiachia nu se vindecă, boala odată apărută rămâne pe toată durata vieții. Pot dispărea în timp doar anticorpii și simptomele bolii, care însă reapar atunci când se consumă iar cereale cu gluten toxic, care sunt interzise. Tratamentul și evoluția bolii presupun evitarea totală a glutenului și înlocuirea cerealelor cu gluten prin produse fabricate din cereale fără gluten toxic, la care se adaugă aditivi alimentari capabili să înlocuiască proprietatea de liant al glutenului.

Pentru o persoană care are această boală și trăiește în România poate fi destul de greu să găsești produse fără gluten. Noi deja am început să vedem valoarea mâncării sănătoase, în special să fii vegetarian/vegetariană. Dar fiindcă sunt destul de multe persoane care suferă de această boală există posibiltate de a cumpăra produse fără gluten de la qlife.ro.

Etichetarea alimentelor de larg consum din comerțul alimentar obligă producătorii alimentari să declare existența glutenului, normativ inclus în Codex Revised standard 1999. Acest normativ a fost preluat de Uniunea Europeană prin normativul.

Există multiple simptome ale intoleranței la gluten, maniferstarea variând mult de la o persoană la alta. Cel mai frecvent întâlnite și mai importante manifestări:
– anemie
– artrita
– deficit de atenție
– autism
– balonare

– dureri și crampe abdominale
– crize alternative de diaree și constipație
– pierdere a densitatii osoase
– bolborosit al stomacului
– constipație
– dificultăți de creștere
– depresie, anxietate și iritabilitate
– diabet
– diaree
– oboseală
– căderea părului
– infertilitate
– dureri articulare
– intoleranța la lactoză
– răni sau ulcerații la nivelul gurii
– greață
– osteoporoză
– boala Sjogren
– probleme gingivale și ale dinților
– sindromul Turner
– urticărie și altele.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s