Polonia – câteva aspecte

Am 4 luni de când sunt aici. Nu am călători mult, adevărat. Am fost doar în 5 orașe (Gdansk, Varșovia, Cracov, Sopot și Gdynia) și am găsit asemănări între ele dar și asemănări cu Romania. Dar acum voi, la modul cel mai general, acele chestii pe care le vei observa.

câinii vagabonzi: nu am văzut decât 2-3 și aceea speriați de lume. Oamenii au câinii de casă (unii puțin cam proști) dar pe stradă…la fel ca și țigani, aproape inexistenți.

pisicile: sunt cam în aceeași proporție ca și la noi, doar că puțin mai grase. Dacă nu au dușmanul natural au prosperat.

– mijloacele de transport în comun: de obicei respectă timeline-ul (cel puțin în cele 5 orașe); cam jumătate din autovehicule sunt noi; poți cumpăra bilet de la șofer (în Cracovia poți cumpăra de la un automat); controlorii au un dispozitiv de scanat biletele și abonamentul card; călătorii nu vorbesc între ei, decât foarte rar (îți poți imagina 2 spanioli care să nu vorbească într-un autobuz?); de obicei se cedează locul unui bătrân/unei bătrâne; au autobuz de noapte (am auzit că avem și noi în București); citesc cărți în mijlocul de transport; un bilet cu o singură călătorie poate fi mai scump decât unul de 24/48 de ore; au abonamente pentru 1-2 zile ori pentru 1-2 săptămâni, iar ofertele pentru abonamente sunt foarte bune și avantajoase.

– femeile poloneze: sunt blonde ori se vopsesc blonde, au puțin părul ras pe lângă urechea dreaptă. Dar mai multe voi scrie într-un alt articol. Când voi avea mai multă experiență. 

ciclism: cel puțin în cele 3 orașe au destul de multe piste pentru cicliști, amenajate și într-o condiție relativ bună. Am văzut destui care mergeau, chiar dacă era -4 grade.

drumurile: au drumuri principale și în special cele în afara orașelor ori noi ori într-o stare foarte bună. Efectul absorbțiilor 100% a fondurilor europene. În același timp au drumuri foarte proaste, de spui că ești în România.

trotuarul: în unele locuri nu au fost făcute renovări de ani buni. Nu sunt cu beton, asfalt ori pavele. Ci blocuri din beton așezate unul lângă altul.

filmele: de obicei filmele americane/englezești sunt dublate. E aceeași voce pe tot parcursul filmului. În special la TV și DVD-uri. Însă la cinema sunt subtitrate. Iar filmele pentru copii, la cinema, sunt dublate. Cu toate astea sunt destui tineri ce știu engleza.

Orange: oferta lor nu mă mulțumește deloc. Pentru PrePay. Dacă ai abonament ai cam aceleași prețuri și avantaje ca și în România. Dar pentru muritorii de rând, ca mine, e destul de dezamăgitor.

berea: e ceva mai scumpă decât la noi (de exemplu poți plăti și 10 lei într-un bar normal) iar până ieri nu am văzut deloc bere la PET (avea 1 litru); au bere cu arome (de exemplu cu miere de albine). Berea ce-a mai ieftină e la supermarket, la sticlă ori doză, și poate și cumpărată cu 2 lei (pentru ceva cât de cât decent).

ciechan_miodowe

Sursa foto

votca: e relativ ieftin și cu arome. Nu mă refer să aibă lămâie ci o aromă specifică, cu ardei ori piper. Cea mai cunoscută marcă e Wódka żubrówka și costă, aproximativ, 24 zloți (26 lei). Da, e un fir de iarbă în interior.

T02E571149

Sursa foto

sport: e important pentru ei și practică ori/și merg la meciuri (fotbal, volei etc.) Chiar și bătrâni practică un fel de sport.

arta urbană: cel puțin în Gdansk e apreciată și susținută de autoritățile locale. Pe lângă graffiti au și murale pe blocuri ori diverse opere expuse în public.

538693_458620390827943_351840507_n

taxe: au 3 tipuri de taxe – 5% pentru mâncare (cum ar fi fructe, legume, panificații etc. ), 8 % (pentru mâncare, haine, bilete etc.) și 23% (alcool, cafea și ceai, produse de curățenie, benzină, aur). Din acest motiv mâncarea e puțin mai ieftină.

artificiile: aceeași situație cum era în România în urmă cu ceva ani – oricine putea cumpăra din magazin ori supermarket și folosi în perioada vacanței de iarnă.

patriotismul: e foarte puternic și accentuat la ei, în comparație cu români. Deși au avut o istorie ceva mai complicată decât la noi. Video de mai jos vă va spune multe.

 

reciclare: nu știu cât de dezvoltat e în întreaga țară (educația ecologică și infrastructura) dar pot spune că în Gdansk sunt pubele pentru reciclat, în fiecare cartier, în timp ce în Cracovia nu e peste tot. Plus nu au pentru reciclat dozele de aluminiu și fier în schimb au pentru haine și încălțăminte – de la Caritas. Deși câte-o date pot lăsa lângă bloc pentru persoane defavorizate.

owocowy_recykling

Sursa foto

trenul: cred că au cam aceeași viteză ca și cele din România, în mare aceleași dotări ( cu câteva excepții ); cred că controlorii sunt la fel de nesimțiți ca și cei din România (am pățit un mic incident când revenea din Cracov); cele 3 orașe sunt conectate de SKM care e relativ ieftin.

Biedronka: este un supermarket de unde poți cumpăra destul de multe produse, relativ ieftine. E în general un magazin de cartier cu peste 2200 de filiale în întreaga țară. Iar Biedronla înseamna buburuză.

curva: e un cuvânt des folosit și poate fi comparat cu cuvântul „fuck” . În mare e folosit cam în aceleași condiții, ca și surioara din America, în sens pozitiv și negativ. Deci să nu te sperii dacă într-o noapte poți auzi curva într-o bătaie ori într-o discuție prietenoasă la bar. Are aceeași semnificație ca și în română.

despre România: cei mai multi știu despre țara noastră că îl avem pe Dracula, avem mulți țigani (unii cred că suntem un popor de țigani) ori știu despre melodia Dragoste din Tei – O-Zone (pe care am auzit-o și la un meci de volei). Plus cei care au fost pe la noi au spus că e o țară frumoasă și ar reveni înapoi.

Polskibus: e un fel de Biedronka, doar ca pe roți. E cea mai ieftină firmă de autobuz, iar câteodată poate fi mai ieftin decât trenul ori cu avionul (low-cost). Plus primești cafea ori cea, înghețată și biscuiți, gratis.

alfabetul: deși e latin sunt câteva mici diferențe. Cum ar fi: c se citește ț , k e c, ch e h, rz e j, j e i. Au trei tipuri de z care sună diferit. Dar au și cuvinte asemănătoare cu româna. Puține, dar sunt.

fumatul: veste proastă pentru fumători – nu se fumează în bar ori club, decât dacă au loc special amenajat (de obicei se fumează afară) datorită unei lege de acum 2-3ani. Ironic e că și fumătorii apreciază această schimbare. Nu se fumează în gară iar la stațiile de autobuz/tramvai trebuie să stai la cel puțin 1 metru distanță.

cafeaua: pentru ei cafeaua e ness-ul. Și nu ness gen 3 în 1. Ci cel solubil. Cafeaua normală o numesc cafea turcească. Deși se face mai repede după un timp ți se face rău. În special pentru unul ca mine, care bea 2-3 cești pe zi.

ceai (herbata): beau foarte mult cea doar că au cu arome puțin ciudate pentru noi și beau ceai negru.

șoferii: câteodată sunt periculoși ori le place viteza. Din acest motiv există atât de multe zebre, la fiecare colț. Dacă vei merge cu un autobuz în Gdansk și sunt multe curbe să vezi atunci viteză.

Poate am pus mai mult accent pe situații negative. Deși nu cred. Am vrut să aduc în vedere unele diferențe vizibile între români și polonezi. Cu care te vei întâlni zi de zi.

Desigur cele de personalitate și istorice sunt foarte mari între cele 2 țări.

Deși și ei sunt sceptici cu privire la propria țară, așa cum este și românul.

Reclame

4 comentarii

  1. Andra: vrei sa stii ce orase sa vizitezi ori in ce oras sa locuiesti pentru un Erasmus ori EVS?
    Pentru Erasmus ori EVS cele mai interesante ar fi: Gdansk (unde sunt eu), Cracovia (fosta capitala – centrul e un fel de Brasov de 10 ori mai frumos – doar ca idee), Vrasovia (actuala capitala – centrul vechi a fost reconstruit in totalitate, dupa razboi), Torun si Lublin, Poznan, Katowice si Wroclaw.
    Cele mai interesante si importante sunt primele. Pentru a vizita Polonia…..la fel, primele sunt cele mai interesante, daca vei sta cam o saptamana.

  2. La vizitat mă refeream, mersi de recomandări 🙂 O să iau în considerare Varşovia şi Cracovia, un city break de fiecare ar fi interesant, pentru început. Şi Gdansk arată bine din poze, nu m-aş fi aşteptat 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s