Parteneriatul Stat – Biserica

In ultimele zile un subiect este pe buzele multora. Si anume noua lege ce ar trebui sa fie adoptata cat de curand.

O lege initiata de PDL pentru a obtine voturile si sprijinul BOR-ului (Biserica Ortodoxa Romana).

De ce spun acest lucru?

Foarte simplu: – ong-urile sociale au experienta, motivatia si resursele pentru a se ocupa de serviciile sociale. Plus sunt mult mai ieftine.

– in tarile vestice, Bisericile preponderente sunt cele catolice, protestante, lutheriene etc. Ele au o traditie si incurajeaza implicarea sociala. Ajutorul social. In timp ce religia ortodoxa pune mai mult accent pe partea spirituala.

– PDL a dovedit de mai multe ori ca cauta voturi si nu impact social (caz extrem de graitor: Udrea). Desigur nici PNL sau PSD nu sunt exclusi. Nu au scos nici un sunet, din cate stiu. Ba chiar….cred ca au si votat. Uite ideologie, uite doctrina.

–  80% din cheltuieli sunt asigurate? Serios? Adica Institutia (BOR) sau preotii/calugarii au experienta in a scrie proiecte (sa nuvorbesc de cele cu fonduri europene). Au experienta inservicii sociale? Hhhhmm… o fi eu sceptic, insa de cate ori ati vazut la TV sau in presa scrisa preoti/calugari ortodoxi implicati in servicii sociale?

– Catedrala Mantuirii – sa nu uitam de cele 200 de milioane de euro pe care Institutia vrea sa ii cheltuie pentru o simpla cladire. Unde mai este mantuirea sufletului? In Catedrala.

– stiti cate manastiri sunt in Romania? 1500 de manastiri. Stiti cati calugari sunt ,peer general, la o manastire? 10. Deci sunt 15000 de calugari ce au experienta in scriere de proiecte si oricum ei au astfel de centre si azile, nu?

– constitutionalitatea legii. Din cate stiu institutiile Statului (inclusiv Biserica) sunt despartite intre ele. Pina in perioada Evului Mediu,sau secolul 18 la noi, Institutia avea un impact foarte mare asupra legiilor tarii si cum ar trebui sa fie condusa. Insa acum vreau sa consider ca inca traiesc intr-o tara democratica.

Poate aceasta lege nu ar starni si nu ar fi starnit atat de multe discutii si sentimente anti daca: Insitutia sar fi implicat mai mult in societate (inainte de lege), daca nu ar fi 80%, daca nu ar fi 1500 de manastiri ce au in jur de 10 calugari ce… nu prea au ce face, daca nu ar fi atat de evident ca fiecare manastire si biserica isi cumpara tot felul de materiale scumpe, si tot asa.

Vreti sa stiti ce fel de proiecte sunt vizate (in cazul in care va bate gandul sa faceti munca de „voluntariat” la Institutie)?

Proiecte de servicii sociale, acţiuni caritabile, instruirea corpurilor de voluntari şi activităţi de educaţie, cu referire la categorii de oameni defavorizaţi: copii aflaţi în dificultate, persoane adulte cu dizabilităţi, persoane vârstnice lipsite de venituri, fără susţinători legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilităţi, care nu se pot întreţine singure, persoane care au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale, familii sărace care, din cauza resurselor financiare şi materiale reduse, nu pot asigura o îngrijire şi o educaţie corespunzătoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenţă medicală şi nu sunt cuprinse în sistemul de protecţie socială a statului, scrie cursdeguvernare.ro.

P.S.: vreti sa stiti cine  a initiat legea? Raluca Turcan

Anunțuri

3 comentarii

 1. „- 80% din cheltuieli sunt asigurate? Serios? Adica Institutia (BOR) sau preotii/calugarii au experienta in a scrie proiecte (sa nuvorbesc de cele cu fonduri europene). Au experienta inservicii sociale? Hhhhmm… o fi eu sceptic, insa de cate ori ati vazut la TV sau in presa scrisa preoti/calugari ortodoxi implicati in servicii sociale?”

  Eu zic ca da. Preotii/calugarii au atat potentialul cat si in unele cazuri experienta in a scrie si duce la bun sfarsit proiecte caritabile. Gandeste-te ca majoritatea au trecut printr-o facultate, nu neaparat de teologie. In plus, pe langa biserici mai sunt si avocati/economisti/ingineri/etc dispusi sa ajute Biserica.
  In presa n-ai vazut preoti/calugari ortodocsi sa se laude deoarece actiunile caritabile nu le fac in vazul lumii, ca sa nu primeasca rasplata (incluzand multumirile) in lumea aceasta.

 2. Salutare Lolcat,
  Din punctul meu de vedere nu cred ca Institutia are puterea de administrare si nici nu cred ca intentia. Pe Catedrala Mintuiri (parca asa se numea) investesc 200 milioana de euro. Din ceea ce stiam.
  Organizatii sociale au dovedit de mai multe ori ca au binevointa, sustinerea si experienta de a lua o mare parte din povara sociala prin costuri mici.
  Parerea mea….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s